Rusya'dan Zelenskiy'nin ABD ziyaretine tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin ABD'deki görüşmelerinin, Ukrayna ile ABD'nin barış istemediğini gösterdiğini söyledi.

Rusya'dan Zelenskiy'nin ABD ziyaretine tepki

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, başkent Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy’nin ABD ziyaretini değerlendiren Zaharova, “Bu ziyaretin amacı belliydi. Zelenskiy, yeniden maddi ve askeri yardım talep etmek için gitti. Hatta bu maddi destekten yararlanacak olanlar Zelenskiy’i ABD’ye getirdi.” dedi.

Zaharova, “Washington’daki görüşmeler ne Ukrayna ne de ABD’nin barış istediğini gösterdi. Onlar, çatışmaların sürmesinden yanadır.” ifadesini kullandı.

Batı’nın Ukrayna’ya destek sağladığına dikkati çeken Zaharova, “Batı, Rusya ile uzun süreli bir yüzleşmeden yana. Batı’nın Kiev yönetimine sağladığı desteği bunu doğruluyor. Rus yönetiminin de belirttiği gibi, sahadaki durum ve ilgili gerçekler dikkate alınarak özel askeri operasyon kapsamındaki tüm hedeflere ulaşılacak.” diye konuştu.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Peskov'da Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin ABD ziyaretine tepki gösterdi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Ukrayna'ya vereceği Patriot hava savunma sistemlerinin Rus ordusunun meşru hedefi olacağını ifade ederek, "ABD, fiilen ve dolaylı olarak son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşmaya devam ediyor." dedi.

Başkent Moskova'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ABD ziyaretini değerlendirdi.

‘’Ukrayna'ya gönderilecek Patriot sistemleri, Rusya ordusu için meşru hedef olacak’’

ABD'nin Ukrayna'ya göndereceğini açıkladığı Patriot hava savunma sistemlerinin kendileri için meşru hedef olup olmayacağı sorusuna verdiği yanıtta Peskov, "Elbette, Ukrayna ordusunun kullandığı tüm silahlar gibi çünkü özel askeri operasyonun hedeflerinden birisi de Ukrayna’nın askersizleştirilmesidir" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, Zelenskiy ziyaretinde şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ukrayna'ya ek olarak 1.85 milyar dolarlık bir güvenlik paketi yardımı açıkladık. Tam olarak hazır olması zaman alabilir ama Patriot hava savunma sistemleri Ukrayna için çok kritik bir araç olacak. Patriot sistemi gerginliği tırmandıracak bir sistem değil, bir savunma sistemi."

'Zelenskiy ve Biden'dan gerçek barış çağrıları duymadık'

Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazır olduğu şeklinde algılanabilecek birkaç cümle bile kullanmamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Peskov, "Zelenskiy'i Donbas'taki meskun konutlara barbarca saldırılar düzenlememesi konusunda uyaracak tek bir kelime de duyulmadı. Kameralar için değil, samimi olarak yapılan gerçek barış çağrıları da duyulmadı" ifadelerini kullandı.