Kürdistan Bölgesi Başkanlığında 140. Madde İşlerinden Sorumlu Danışmanı Rebwar Talabani, "140. Madde Komitesi'nin etkinleştirilmesinden bahsediyorlar, ancak şu ana kadar sadece konuşuluyor ve ne zaman uygulanacağını bilmiyoruz" dedi.
Şu anda Kerkük ve çevre bölgelerde yaklaşık 1.2 milyon dönüm arazi, çatışma yaşanan bölgelerde yer alıyor ve zaman zaman çevredeki sivil Araplar Kerkük yönetiminin de desteğiyle Kürt çiftçilere saldırıyor.
Kerkük'teki Kürtlere ait arazilerin Araplara devredilmesi ile yaşanan sorunlar ise devam ediyor.
“Anayasal çözüm” misyonu olarak tanımlanan 140. Madde Komisyonu, uzun yıllar devre dışı bırakıldıktan sonra komisyonun faaliyete geçirilmesi yönünde karar alındı ancak buna rağmen ne zaman faaliyete geçeceği henüz belli değil.
Kerkük'te 1 milyon 200 bin dönüm arazi üzerinde Kürt çiftçiler ile çevredeki Araplar arasında ihtilaf yaşanıyor.
Hurmatu'da 10 bin dönümlük arazi üzerinde anlaşmazlık var.
IŞİD tehdidi, alt yapı hizmetleri eksikliği ve Araplaştırma politikası nedeniyle Mahmur sınırları dahilindeki 41 köy boşaltıldı.
Xaneqin'de de 36 köy boşaltıldı ve bölgedeki yaklaşık bin dönüm arazi Araplar tarafından ele geçirildi.
Irak Parlamentosu Milletvekili Dilan Gafur, "Halkın iskan edilebilmesi, geri dönebilmesi ve insanların burada yaşayabilmesi için kendilerine özel bir bütçe ayrıldı” dedi.
Irak anayasasının uygulanmasından önce yapılan Devlet İdaresi Anlaşmasına göre, uzlaşılan noktalardan biri de Irak anayasasının 140. maddesinin uygulanmasıdır.
Rebwar Talabani, "Resmi bayrak olan, Irak ve Kürdistan Parlamentosu tarafından onaylanan Kürdistan Bayrağı, 140. Maddeye tabii olan alanlarda çekilemiyor. Ancak buna rağmen bu bölgelerde onlarca esmi olmayan bayrak var ve onlar için bir ‘sorun çıkmıyor’. Kürtlerin ise yüzlerce yıldır inşa ettiği değerleri yaşatılmak istenmiyor” dedi.
Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürt bölgeleri 1 il, 15 ilçe ve 20 nahiyeyi kapsarken buralar, Kürdistani bölgelerin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturuyor.