Salihi: 'Referanduma ve Kerkük’te Kürdistan bayrağına karşı durduk'

ITC eski başkanı Erşat Salihi, Kerkük’te Kürdistan bayrağının tüm resmi kurumlarda dalgalandırılması kararına ve Güney Kürdistan bağımsızlık referandumuna karşı ciddi bir tavır içinde olduklarını söyledi.

Salihi: 'Referanduma ve Kerkük’te Kürdistan bayrağına karşı durduk'

Irak Türkmen Cephesi (ITC) başkanlığı görevinden ayrılan Erşat Salihi, dün partisinin Kerkük’te düzenlenen Yürütme Kurulu toplantısında konuştu.

28 Mart 2017’de Kerkük İl Meclisi’nin tüm resmi kurum ve kuruluşlarda Irak bağrağının yanı sıra Kürdistan bayrağının dalgalandırılması kararı ve 25 Eylül 2017'de gerçekleştirilen Kürdistan bağımsızlık referandumu hakkında da konuşan Salihi, şu ifadeleri kullandı:

“Birkaç yıl önce Kerkük İl Meclisi’nde bir karar çıkarıldı, Kürt bayrağı resmi bayraktır diye. Fakat bugün bu kararın nereye vardığını gördünüz. Halkımızın, örgütlerimiz bu karara ve referanduma karşı hükumetin yasal adımlar atmasında büyük bir rol oynadı.”

“Barzani’nin bağımsızlık referandumunun karşısında durduk”

Erşat Salihi, Sputnik’e verdiği demeçte de bağımsızlık referandumu konusunda aynı ifadeleri kullandı.

Salihi, “Ben de ITC Başkanı olarak kendi içimizde silahlı örgütün kurulmasına öncülük ettim. 2016’da Barzani’nin bağımsızlık referandumunun karşısında ciddi bir şekilde durarak davamızı savunduk” dedi.

Yeni başkan Hasan Turan

ITC Yürütme Kurulu'nun dün Kerkük'te gerçekleştirdiği toplantıda, 2011 yılından itibaren Erşat Salihi'nin yürüttüğü ITC Başkanlığına, Başkan Yardımcısı Hasan Turan getirildi.

Hişam Bayraktar Birinci Başkan Yardımcısı, Heytem Muhtaroğlu ise İkinci Başkan Yardımcısı seçildi.

Erşat Salihi’nin de partinin Irak milletvekili olarak görevine devam etmesine karar verildi.

Irak Türkçem Cephesi 24 Nisan 1995’te Erbil’de kuruldu. İlk kongresini 1997’de Erbil’de düzenleyen ITC, daha sonraki 2 kongresini Erbil’de, 4 kongresini de Kerkük’te düzenledi.

Erşat Salihi ITC’nin 7’inci genel başkanıydı.

Rudaw