Saruhan Oluç: ‘Keşke aday çıkarsalardı’ diyenleri not ettik

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç politik gündeme dair açıklamalarda bulundu. Oluç, "Önümüzdeki dönem, yeni dönemin inşa gücü olarak bu süreçte olumlu bir rol oynamak istiyoruz" dedi.

Saruhan Oluç: ‘Keşke aday çıkarsalardı’ diyenleri not ettik

Meclis seçiminde yüzde 15 oy hedeflerken 2018 seçimlerinin gerisine düşen Yeşil Sol Parti’de olağanüstü kongre kararı alındı. Parti kurulları, il-ilçe örgütlerinde yapılan toplantılarda eksikler ve hatalar tek tek not ediliyor. Aday belirleme sürecindeki hatalar için “Ders çıkardık” diyen Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TİP’in ayrı listeyle seçime girdiği ittifak sürecinin de vekil kaybı bir yana Türk ve Kürt halklarının ortak mücadelesini içeren HDP paradigmasının yara almasına yol açtığını söyledi, “Bu konudaki eksikleri, yanlışları gördük, uyarıları, mesajları aldık. Gerekenleri elbette ki yapacağız” dedi.

Oluç, seçim sonrası CHP’den gelen ‘ilk turda aday çıkarılmalıydı’ yönündeki açıklamalara ise tepki gösterdi, “'Keşke Yeşil Sol aday çıkarsaydı' diyenlerin söylediklerini not ettik. Önümüzde yeni seçimler olacak. O zaman elbette ki bu notları da hafızamızdan masanın üstüne indireceğiz. Çünkü bu şu anlama geliyor: Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt var. Kürt halkıyla birlikte yaşamak, eşit ve özgür koşullarda yaşamak meselesinde siz bir iradeye sahip misiniz, olacak mısınız, olmayacak mısınız? Bu kadar basit aslında bu soru” ifadelerini kullandı. 

2019 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde aday çıkarmayarak seçim sonuçlarına etki eden HDP geleneğinin önümüzdeki seçimlerde nasıl tutum alacağı bugünden tartışılmaya başlandı. Her seçimin kendi konjonktürü olduğuna dikkat çeken Oluç, “2019’da değiliz. Bunu net olarak söyleyeyim. Bu dönemin ihtiyaçları neyse onlar tartışılacak, konuşulacak. Ona uygun taktikler geliştirilir. Biz aldığımız kararların, geliştirdiğimiz taktiklerin arkasında hep durduk. Ama seçmenlerimizi ve bizimle mücadele eden demokrasi güçlerini zor durumda bırakacak bir adımı asla atmayız” değerlendirmesinde bulundu.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç Meclis’te bir grup gazetecinin gündeme dair sorularını yanıtladı. Oluç’un sorulara yanıtlardan öne çıkanlar özetle şöyle oldu:

'ADAY LİSTELERİNDEKİ HATALAR YEREL SEÇİMDE YAPILMAYACAK'

Seçim sonrası değerlendirme toplantıları yaptınız. Sonuçları hem parti hem de genel muhalefet açısından nasıl değerlendirdiniz. Bu kaybın nedenlerine dair tespitleriniz neler oldu? Sorusunu yanıtlayan Oluç şu ifadeleri kullandı:

‘’Parti kurulları, bileşenlerle detaylı değerlendirmeler yaptık. İl-ilçe örgütleriyle toplantılar devam ediyor. Halk toplantıları ve bölge konferansları ardından kongreye gideceğiz. Bu süreç -kongre dahil- en geç eylül ayının ilk yarısında tamamlanmış olur. Toplantılarda çok açık bir eleştiri, özeleştiri süreci yaşıyoruz. Tutanak altına alınan görüşmelerin sonunda bir rapor çıkacak.

Her seçimde çeşitli eksikler, hatalar olabilir. Ama daha köklü eksiklerimizin olduğunu fark ettik. Herkesin ifade ettiği milletvekilleri aday listeleri belirlenme sürecinde sorun vardı. 2 bin 800 başvurudan 600 kişiyi ayırıp 2 bin 200 kişiyi kırmış oluyorsunuz. Kaçınılmaz bir şey. Dolayısıyla bu bir sorun. Bunu bir ön seçim vasıtasıyla değil bir komisyon çalışması aracılığıyla yaparsanız da merkeze yönelik tepkiler çok büyük ve haklı oluyor. 2018 seçimlerinde eğilim yoklaması ile daha sağlıklı sonuçlar alınmıştı. Bu yolu önümüzdeki seçimler için değerlendirip işletmemiz gerekiyor. Yerel seçimlerde sadece parti örgütleri de değil derneklerden sivil toplum örgütlerine, partiye gönül verenlere, mümkün olan en geniş kesimin görüşlerinin alınması gerekiyor. Bunun yolunu bulacağız. Buradan bir ders çıkardık.’’

İttifak süreciyle ilgili de hatalardan bahsediliyor. Bu konuda tespitiniz ne oldu? Sorusuna ise Oluç:

‘’HDP'nin kuruluşundan bu yana bir stratejisi, yol haritası var. Kürt siyasi hareketiyle Türkiye demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi çok önemli diyoruz. Kürt sorununun çözümüyle demokrasi ve özgürlüklerin kazanılması meselesi birbirinden ayrılmaz konular. Dolayısıyla mücadelenin ortaklığı da bu açıdan önemlidir. Bu paradigmada bir değişiklik olmaz ama bugünkü konjonktüre uygulanmasında hata yapıldığı için tartışılır hale geldi. Hata, Emek Özgürlük İttifakı’nın aslında bir mücadele ittifakı olarak ortaya çıkarken bunun bir seçim ittifakı olarak algılanmasından kaynaklanıyor. Bu şekilde bir seçim ittifakı yapılmasının ciddi handikapları vardı. Bunu gördük, söyledik, konuştuk ama değiştiremedik. Vekil kaybı gibi konular önemlidir ama daha önemlisi HDP paradigmasının sorgulanıyor olması, yara almış olmasıdır. Hiç kimse söylediğimi yanlış anlamasın ama Türk ve Kürt halklarının ortak mücadelesi ve eşit koşullarda bir arada yaşaması ittifakı şu ya da bu parti için tehlikeye atılabilecek bir konu değildir. Maalesef böyle bir durumla, yara almayla karşı karşıya kaldık. Bu konudaki eksikleri, yanlışları gördük, uyarıları, mesajları aldık. Gerekenleri elbette ki yapacağız.’’ Cevabını verdi.

'ADAY ÇIKARSAK, BİRİNCİ TURDA KAYBEDİLSE BİZ SUÇLANACAKTIK'

Oy düşüşünde Cumhur İttifakı’nın partinizi kriminalize eden propagandasının etkisi ne oldu? Anahtar parti olma rolünün de yara aldığını düşünüyor musunuz? Bir de ‘Yeşil Sol ilk turda aday çıkarmalıydı’ yorumu yapanlar oldu. Bu konuda hata yaptığınızı düşünüyor musunuz? Sorusu üzerine Oluç şu değerlendirmelerde bulundu:

‘’Parti içinde ‘ilk turda aday çıkarsaydık ikinci tur için daha avantajlı duruma gelirdik’ diyenler var. Kendi içimizde tartışıyoruz ama bu konuda iki yaklaşımımız vardı. Birincisi demokratik olmayan bu sistemin değişmesi gerektiği için taktik bir adım attık. İkincisi seçimin ilk turda kaybedilmesi durumunda bu faturanın Yeşil Sol’a kesileceğini düşünüyorduk. Bu iki nedenden dolayı aday konusunu çok tartıştık. Kendi içimizdeki aday çıkarma tartışması böyle fakat dışımızdan bunu söyleyenler var ki, ben bunu vahim görüyorum. HDP birinci turda aday çıkarsaydı, o zaman kaybedilseydi o kişiler yine HDP'yi suçlayacaktı. ‘Kürtler oy vermedi onun için kaybettik’ diyeceklerdi. Ve bu çok büyük haksızlık olacaktı.’

'KEŞKE ADAY ÇIKARSALARDI' DİYENLERİ NOT ETTİK, ÖNÜMÜZDE YENİ SEÇİMLER VAR

CHP'yi mi kastediyorsunuz?

Bütün CHP'liler demek istemiyorum ama CHP'nin kimi yöneticileri, kimi seçmenleri böyle düşünüyorlar. Yanlış düşünüyorlar. Millet İttifakı iktidarın bu konudaki taktiklerine (Kriminalize etme yönündeki propagandaya) maalesef sağlam bir cevap oluşturamadı. Siz eğer iktidar kadar siyasi cesarete sahip olmazsanız -örnek Adalet Bakanı kapımızı çaldı, Anayasa değişikliği için destek istedi değil mi?- tabii ki iktidar sizin bu cesaretsizliğinizi, tedirginliğinizi, Kürt seçmene yönelik faydacı yaklaşımınızı kullanır. Ve nitekim kullandı. Bunu değiştirmenin yolu iktidarın bu tutumuna karşı ‘hadi oradan’ demek tutumuydu. Bunu yapamadı. Millet İttifakı'nın tamamı için de, söylenebilir, CHP için özellikle söylenebilir. Bizim dışımızda “Keşke Yeşil Sol aday çıkarsaydı” diyenlerin söylediklerini not ettik. Önümüzde yeni seçimler olacak. O zaman elbette ki bu notları da hafızamızdan masanın üstüne indireceğiz. Çünkü bu şu anlama geliyor: Bu ülkede yaşayan milyonlarca Kürt var. Kürt halkıyla birlikte yaşamak, eşit ve özgür koşullarda yaşamak meselesinde siz bir iradeye sahip misiniz, olacak mısınız, olmayacak mısınız? Bu kadar basit aslında bu soru. Kürtler kendi kimliğine sahip çıkıp bu ülkede şu ya da bu düzeyde yönetici olma hakkına sahip değil mi? Sözde anayasaya göre eşit yurttaş, vergi veriyor, çalışıyor. Ben Kürt'üm, kaymakamım, valiyim, Bakanım diyemeyecek mi insanlar? Bu hakları yok mu?’’

'DEMİRTAŞ UMARIM BU TUTUMUNU DEĞİŞTİRİR'

Eski Eş Genel Başkanınız seçim sonuçlarına dair partisini sert dille eleştirdi, aktif siyaseti bıraktığını açıkladı. Demirtaş’ın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz, bir temas oldu mu? Sorusuna ise Oluç:

‘’Benim bir görüşmem olmadı. Yazdıklarını gayet dikkatli bir şekilde okudum. Herkes okudu. Siyaseti bırakmayla ilgili, “şimdilik” diye bir kayıt var. Geçmişte bir çalışma arkadaşı olarak, böyle bir tutumun bizim duygularımıza ve ihtiyaçlarımıza cevap vermediğini bilmesini isterim. Elbette ki eleştirilerini okuduk. Kimi eleştirilerin daha sertini bizler söyledik. Eleştirilerine baktığımızda bizim partinin şu ana kadar söyledikleriyle örtüşen noktaları var. Detayları konuşulabilir elbette ki. Bunların hepsi anlaşılır şeyler. Ama umarım bu tutumunu değiştirir.’’ Yanıtını verdi. (Kaynak )