Şengal için kurulan komisyonlarda ‘Ezidi’ yok

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Şengal’deki durumu normalleştirmek için iki komisyon oluşturdu. Bu komisyonlarda Ezidi kimsenin olmadığı aktarıldı.

Şengal için kurulan komisyonlarda ‘Ezidi’ yok

Irak Parlamentosu Şengal Milletvekili Mahma Xelîl, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Muhammed Şiya es-Sudani, Şengal’deki durumu normalleştirmek için iki komisyon oluşturdu. Bunların ilki koordinasyona özgüyken ikincisi ise "Hükümet Çaba Komisyonu" olarak adlandırılıyor” dedi.

Komisyonların görevlerine ilişkin bilgilendirmede bulunan Xelîl, “Bu komisyonların çalışmaları, Şengal’deki durumun normalleşmesi, hizmetlerin sağlanması, mültecilerin geri dönüşü ve Şengal’e dair diğer tüm konularla ilgilidir” ifadelerine yer verdi.

1 ile 14 Şubat’ta kurulan bu komisyonların üyeleri arasında hiç Ezidi Kürt olmadığını belirten Xelîl, “15 Şubat'ta, Başbakan’a iki komisyonun hiçbir üyesinin Şengalli olmamasını eleştiren bir mektup gönderdim” şeklinde konuştu.

Şengal’deki durumu güvenlik, yönetim, hizmetler ve mültecilerin dönüşü açısından normalleştirmek için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında 2020’de imzalanan Şengal Anlaşması bugüne kadar da uygulanmış değil.

Sudani Hükümeti’nin 28 Ekim 2022'de oylanan gündeminde, Şengal Anlaşması’nın uygulanması da yer alıyor.