Şengal’de Kürtçe eğitim olanakları gittikçe azalıyor

Şengal’de ilk ve orta dereceli okullarda Kürtçe eğitim olanakları gittikçe azalıyor. Şengal Kürtçe Eğitim Müdürü Meyser Haci Selam, ilçede 2014’e kadar yaklaşık 1650 öğretmenin görev yaptığını belirterek, şu an ise sadece 600 öğretmen bulunduğunu söyledi.

Şengal’de Kürtçe eğitim olanakları gittikçe azalıyor

2014’te IŞİD’in saldırarak büyük bir insanlık trajedisine neden olduğu Şengal’de, hayat hala normale dönmüş değil. İlçeye dönüşlerin başlaması ile okullarda Kürtçe eğitime başlandı. Ancak Ekim 2017’de yaşanan olaylardan sonra Kürtçe eğitim olanakları da zayıflamış durumda.

İlçede Kürtçe eğitim konusunda yaşanan sıkıntıların bir nedeni de Erbil ile Bağdat hükümeti arasında yaşanan siyasi çekişmeler ve Kürdistan Bölgesi bütçesinin kesilmesi. Bu durum nedeniyle yaşanan mali kriz, Şengal’e Kürt öğretmen ataması konusunu da güç hale getiriyor.

Şengal lise Müdürü Hasan Kemal, “Kürtçe dil derslerine yeterince önem verilmedi. Her geçen gün Şengal’de Kürtçe eğitim sıkıntılarla karşılaşıyor. Ders kitaplarını tedarik etme konusunda sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle de 12’inci sınıfta (Lise son sınıf), okuyan öğrenciler kitap olmadan okuyamıyorlar. Şu ana kadar bize kitap gönderilmedi. Aynı zamanda okul ihtiyaçlarını da gönderiyorlar. Bir okulda olması gereken tahta ve sandalye bile yok. halihazırda Arapça eğitim veren bir okulda misafir olarak eğitim veriyoruz, onların olanaklarından yararlanıyoruz” dedi.

Şengal Kürtçe Eğitim Müdürü Meyser Haci Selam ise, Kürtçe eğitim veren okul ve dersliklerde bir takım sorunlar yaşandığını ifade etti.

Meyser Haci Selam “Özellikle son günlerde Covid-19 nedeniyle online eğitime geçildi. Ancak Şengal’de internet yok ve birçok yerde elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Bu sıkıntıların yanında okul binası ve eğitim için gerekli malzeme tedarik konusunda sorunlar var. Çünkü daha önce olan okulların çoğu patlamalardan dolayı yıkıldı, içinde eğitim vermek imkânsız” diye konuştu.

Şengal’de 46 okul bulunduğunu ancak 10 bin öğrencileri olduğunu ifade eden Haci Selam, “2014’e kadar da yaklaşık 1650 öğretmen Şengal’de görev yapıyordu. Bu süreçte yaklaşık 200 öğretmenin görevine son verildi. 600 öğretmen Şengal’de geri kalanlar ise diğer kentlerde bir şekilde görev yapıyor ve geri dönmeyi bekliyorlar” dedi.

/ Rudaw