Serbest Lezgin'den HPG’ye yanıt; Hangi silahla ateş ettiklerini de biliyoruz

Amedi’de Peşmergelere yönelik saldırı hakkında HPG’nin “ferdi silahlarla uyarı atışı yapılmıştır” açıklamasına yanıt veren Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin, “Nasıl oluyorda havaya uyarı ateşi açılarak Pajero zırhlı araçı inflak ettiriyorlar. Ne tür bir silah kullandıklarını da biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Serbest Lezgin'den  HPG’ye yanıt; Hangi silahla ateş ettiklerini de biliyoruz

Duhok’un Amedi ilçesinde bugün sabah 05:00 sıralarında Peşmerge Güçlerinin mevzilendiği üsslerin çevresinde mayın arama tarama faaliyetleri için giden Peşmerge konvoyuna PKK’lilerce pusu kuruldu.

Açılan ateş sonucu Peşmerge Zerevani güçlerine ait mayın imha ekiplerini taşıyan Pajero zırhlı araca roket isabet etti. Araçta bulunan 5 Peşmerge şehit düşerken 6 Peşmerge de yaralandı. Yaralı Peşmergeler, Duhok’ta hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Saldırının ardından basın mensuplarına konuşan Peşmerge Bakan Yardımcısı Serbest Lezgin “Bu sabah Serê Amedi diğer adıyla Metina’ya güvenlik görevini icra etmek için giden Peşmerge teknik birliğine PKK’lilerce pusu kuruldu. PKK mensupları elindeki tüm silahlarla Peşmergeye saldırdı. BKC, B 7 roketatar ve diğer silahlar kullanıldı. Ne yazık ki 5 Peşmerge şehit düştü, 6 Peşmerge de yaralandı. Çatışmada bazı PKK’liler de öldü.

HPG: Havaya uyarı atışı yapıldı

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan PKK’nin askeri kanadı HPG’ye bağlı Metina Saha Komutanlığı, Peşmerge Güçlerinin bölgeye saldırı düzenlediğini iddia etti.

Peşmergeye ferdi silahlarla “uyarı atışı” yapıldığı ve buna rağmen ilerlemeye devam eden araçlarda “nasıl meydana geldiği tespit edilemeyen patlamalar” yaşandığı ifade edilen açıklamada, bu bölgelerin  Türk ordusuna karşı mayınlandığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca sözkonusu bölgede herhangi bir köy ve yerleşim yerinin bulunmadığı ve 25 yıldır Peşmergenin gelmediği iddia edildi.

Lezgin: Saldırı yeri Amedi ilçesine yakın bir yer

Ancak Peşmerge Komutanı Serbest Lezgin, bu açıklamayı yalanladı.

Lezgin, saldırının yaşandığı bölgenin Amedi ilçesine birkaç kilometre mesafede olduğunu, “Behdinan bölgesinin ciğeri” denilen yerde cereyan ettiğini belirterek, “PKK’nin buradaki varlığı sadece Türkiye’nin buraları da işgal etmesine, karakol kurmasına hizmet ediyor” dedi.

PKK’lilerin bölgedeki bütün yollara mayın döşediğini, Çemanke ve Bebadê’de de aynı durumla karşılaştıklarını ifade eden Lezgin, “Bu saldırı da gösteriyor ki PKK, Türk ordusunun Kürdistan Bölgesi sınırları içerisindeki stratejik bölgelerde konuşlanmasını istiyor. Fakat Peşmerge hareket ettiğinde ve halkın güvenliğini sağlamaya çalıştığında rahatsız oluyorlar, saldırıyorlar. Bu ilk değil, bundan önce de defalarca Akre, Sidekan, Duhok ve Zaho’da bu tür saldırılar yaşandı” ifadelerini kullandı.

“Yakın mesafeden ateş edildi”

Serbest Lezgin, pusu anında PKK’lilerin  yakın mesafeden Peşmerge araçlarına ateş ettiğini belirterek, “Çatışma yaşandı. Hatta bir buçuk saat süren çatışmaların ardından iki PKK’linin cenazesi ve bir miktar askeri malzeme de çatışma alanında kaldı” dedi.

HPG’nin “havaya uyarı ateşi açtık” şeklindeki açıklamasına değinen Lezgin, “Nasıl oluyorda havaya uyarı ateşi açılarak Pajero zırhlı araçı inflak ettiriyorlar. Ne tür bir silah kullandıklarını da biliyoruz” diye konuştu.

Bılani: Roket PKK tarafından atıldı

Peşmerge Subay Akademisi Sorumlusu Tümgeneral Hüseyin Bılani de, hareket halindeki Pajero model araca roketle saldırı düzenlendiğini söyledi.

Tümgeneral Bılani, “İnkar etseler de bu roket PKK’liler tarafından atıldı” dedi.

“Çatışma 10:30’a kadar sürdü”

Bölgede bulunan Rûdaw muhabiri Eyüp Nısri de, askeri yetkililerden ve yaralı peşmergelerden aldığı bilgileri aktardı.

Saldırının Amedi ilçesine bağlı Berê Silê mıntıkasında meydana geldiğini belirten  muhabirimiz, “Peşmerge Güçleri daha önce Amedi ilçesine 3 kilometre mesafedeki Bişêşê, Elho ve Çarçel tepelerine konuşlanmıştı. Bu tepelerin etrafını temizlemek, mayın ve patlayıcılardan arındırmak için Zerevani güçlerine bağlı bir mayın imha ekibi zırhlı araçla bölgeye intikal edince meydana geliyor. Patlamdan sonra PKK’liler ateş açınca bölgedeki Peşmerge birlikleri de karşılık veriyor” dedi.  

Sabah saat 05:00’dan 10:30’a kadar Peşmerge ile PKK’liler arasında çatışma yaşandığını belirten muhabirimiz, çatışmaların yer yer şiddetlendiğini, saat 10:30’da Peşmergeye destek geldiğkten sonra silah seslerinin sustuğunu belirtti.

Yaralı peşmergelerin anlatımı ile zırhlı araca roketle saldırıldığını dile getiren muhabirimiz, , “Dün akşamdan bu yana kadar bu bölgede herhangi bir hava saldırısı gerçekleşmedi” dedi.

Saldırının gerçekleştiği bölgenin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) operasyon gerçekleştirdiği bölgeye uzak olduğunu aktaran muhabirimiz, “Şu an Kêste köyü kırsalında operasyon var. Bu bahsettiğimiz bölge havadan en az 15 kilometre uzak mesafede. Bu nedenle burada herhangi bir bombardıman da yok” dedi.

/ Rudaw