Kerkük| Araplar'dan Kürt köyündeki tarım arazilerine el koyma girişimi

Bölgeye sonradan yerleştirilen ithal Araplar yine Kerkük’ün Dubiz ilçesine bağlı bir Kürt köyünde 80 dönümlük tarım arazisine işgal girişiminde bulundu.

Kerkük| Araplar'dan Kürt köyündeki tarım arazilerine el koyma girişimi

Ajanslara açıklamalarda bulunan PDK Dubiz İlçe Sorumlusu Cewad Mihemed “Bundan bir süre önce Haşdi Şabi’nin Esayib Ehlî Heq grubunun desteğini alan ithal Araplar Dubize bağlı Kürt köyü Çexmaxe’de 300 dönümlük tarım arazisine el koydu. Şimdi de Elbuhemdan Arap aşireti köydeki 80 dönümlük araziye el koymaya çalışıyor, bu büyük bir haksızlık ve kabul edilemez” dedi.  

Kerkük’ün Araplaştırılması ve Kürt çiftçilerin tarım arazilerine el konulması politikasının son hızıyla devam ettiğini dile getiren Cewad Mihemed, bunun büyük bir sorun olduğunu sözlerine ekledi.  

Konu hakkında açıklama yapan Çexmaxe Köyü Muhtarı Omer Şasiwar, Arap aşiretinin köyün arazilerine el koyma girişiminin sürdüğünü belirterek şunları dile getirdi: “1963 yılında ben daha çocukkken bu Araplar o zaman da gelip zorla hayvanlarımızı ve arazilerimizi yağmalamıştı.  2003 taraihinde mülklerimizi geri aldık. Biz Araplara 1963’teki tarihi tekerrür ettirir, mal ve mülkelerimizi bizden alırsanız biz de bir gün gelir yine hakkımızı sizden geri alırız dedik.”

Köy muhtarı Arapların sözde bir anlaşma belgesi ile köyümüzde 900 dönümlük arazide hakları olduğunu iddia ettiklerini ve bu arazileri kendilerince ekip biçtiklerini belirterek, “Çexmaxe köyünün 3 bin 700 dönüm tarım arazisi bulunuyor. Bu arazilerin bir kısmını Araplar işgal etmiş durumda. Ancak arazilerin büyük kısmı Kürt çifçilerin elinde. Ancak durum böyle sürerse Araplar Kürtlerin diğer arazilerini de işgal edecek. Araplar siyasi durumun kendi leyhlerinde olduğunu bildiklerinde daha fazla baskı ve saldırılarını arttırmaktalar” dedi.

Çexmaxe  Köyü Muhtarı Cewad Mihemed, Peşmerge bölgeye dönerse tüm Arapların sesiz kalacağını ancak Peşmerge dönmezse Kürtleri büyük bir tehlikenin beklediğini sözlerine ekledi.

basnews