Kerkük'te Kürt ve Arap çiftçiler arasında gerginlik: Irak ordusu köye girdi

Kerkük’ün Dakuk ilçesinde Kürt ve ithal Arap çiftçiler arasında gerginlik yaşanması üzerine köye gelen askerler yedi kişiyi gözaltına aldı.

Kerkük'te Kürt ve Arap çiftçiler arasında gerginlik: Irak ordusu köye girdi

Dakuk’un Heftexari mıntıkasında bulunan Mensur köyünde Kürt ve ithal Arap çiftçiler arasında gerginlik yaşandı.

Köydeki Kürt çiftçiler, topraklarını sürüp tohum ektikleri sırada ithal Arapların kendilerine saldırdığını ve araziyi terk etmelerini istediğini söyledi.

Yaşanan gerginliğin ardından köye gelen Irak askerleri, beşi Kürt yedi kişiyi gözaltına aldı.

Askerlerin köye konuşlandığı öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Hamrin Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hasan Germiyani, “İthal Araplar Heftexar’da Kürt çiftçilere saldırdı. Çiftçiler ise sadece kendilerini savundu ama Irak ordusu arabuluculuk yapmak yerine ithal Arapları destekleyerek ve beş çiftçimizi tutukladı” dedi.

Dakuk ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Heftexar bölgesi geniş bir tarım arazisi olarak öne çıkıyor.

 16 Ekim 2017’deki saldırının ardından Irak ordusu bölgeye yerleşti. 2018 yılında bölgeye dönen ithal Arapların bir kısmı bölgedeki arazilerin kendilerine ait olduğunu savunmuş ve bölgedeki Kürt çiftçilerle aralarında anlaşmazlık yaşanmıştı.

Irak Hükümeti tarafından ihtilafları gidermek amacıyla oluşturulan 140. Madde Yüksek Komitesi'nin 16 Kasım 2023 tarihli son kararına göre, Kerkük'te tarım arazileri üzerinde hak iddiasında bulunan ithal Arapların geldikleri yerlere geri gönderilmesi, el koydukları toprakların alınması gerekiyor.

Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinde yer alan açık ifadelere rağmen Irak’ta bugüne kadar hiç bir hükümet ithal Arapların yerlerine geri gönderilmesi kararını uygulamadı. Aksine ithal Araplar dönemin Baas rejimince kendilerine verilen toprak ve mülkler üzerinde hak iddia ederek Kürt köylerine baskın düzenliyor.