Reuters: Bağdat bazı tavizler verirse, referandum ertelenebilir

Reuters: Bağdat bazı tavizler verirse, referandum ertelenebilir

Reuter haber ajansının verdiği habere göre, Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) partisinin politbüro üyesi olan Mela Bextiyar, Bağdat'ın Iraklı Kürtlere bazı siyasi ve ekonomik tavizler vermesi halinde, bağımsızlık referandumun ertelenebileceğini söyledi.

Mela Bextiyar, şu anda Bağdat'ta bulunan Kürt heyetinin, Bağdat'ın Kürtleri referandumu ertelemeye ikna edebilecek önerileri olup olmadığını ya da bu önerilerin ne olduğunu görüşüyor. 

Bextiyar: Bağdat KBY'e olan borçlarını ödemeyi önerebilir

Reuters'a açıklama yapan Bextiyar, "Bağdat, referandumu ertelemeleri karşılığında Kürt bölgesine ne önerebilir?" diyerek, hükümetin ekonomik alanda Kürtlerin içinde bulunduğu mali krizi aşmalarına yardım etmesi ve kendilerine olan borçlarını ödemesi gerektiğini söyledi.

Bahtiyar'ın hesaplamasına göre Bağdat hükümeti, kamu ihalelerini yüklenen müteahhitlere, kamu görevlilerine ve 7 aydır maaşlarını tam olarak alamayan Peşmerge güçlerine 10 ila 12 milyar dolar arasında borçlu durumda. Bu miktar, KBY'nin yıllık bütçesine eşit.

'Referandum yeni bir tarih tespit etmeden ertelenemez'

Bextiyar, siyasi alanda da Bağdat hükümetinin, Kerkük dahil uzlaşmazlık konusu olan bölgeler üzerindeki sorunları çözüme kavuşturmayı kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Kürt heyetin Bağdat'ın önerilerini Kürt siyasi partilerine ileteceklerini ve önerilerin referandumu ertelemeye değer olup olmadığına karar verileceğini söyleyen Bextiyar "Referandumu, karşılığında hiçbir şey almadan ve yeni bir tarih tespit etmeden ertelemeyi kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kürtlerin 2014 yılında Türkiye'den geçen bir boru hattı üzerinden kendi petrolünü ihraç etmeye başlaması üzerine Bağdat hükümeti, bölgeye mali yardımı kesmişti.