Bafıl Talabani: Parti bayrakları yerine Kürtlük bayrağını taşıyalım

YNK Başkanı Bafıl Talabani, KDP ile yaşadıkları sorunun aşılması için her türlü diyaloğa hazır olduğunu vurgulayarak, “Siz bir adım atın biz YNK olarak 10 adım atmaya hazırız” dedi.

Bafıl Talabani: Parti bayrakları yerine Kürtlük bayrağını taşıyalım

Rûdaw Araştırmalar Merkezi öncülüğünde düzenlenen “Ortadoğu'nun Dönüm Noktaları ve Geleceği” konulu 2. Erbil Forumu devam ediyor.

Gazeteci Mahmud Baban’ın modoratörlüğünü yaptığı “Kürdistan Bölgesi'nin iç durumu ve istikrar konuları” paneline konuk olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafıl Talabani, Kürdistan Bölgesi’ndeki durumlar, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile aralarında son dönemde yaşanan gerilim ve Erbil-Bdğat ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Talabani, Kürdistan’ın her tarafında temel sorunun partilerden kaynaklandığını belirterek, “KDP ile sorunumuz bu çerçevedir. YNK, KDP ile yaşadığımız sorundan rahatsızdır. Çünkü bu gerilimden en çok Kürdistan halkı zarar görüyor” dedi.

"KDP ile sorunlar 5 dakikada çözülür"

İki parti arasında yaşanan sorunun “basit” sorunlar olduğunu ve istendiğinde 5 dakikada çözülebileceğini vurgulayan Talabani, “Böyle basit  sorunlar yerine daha önemli ve  stratejik konularla meşgul olmalıyız” ifadelerini kullandı.

"Sorunlarımızı çözmek için bir yabancının 'gelin oturun' demesini neden bekleyelim?" diyen Talabani, “Siyasi partilerin çekişmesi, rekabet etmesi olağandır ama hükümet kurumları başka bir siyasi gücü yıkmak için kullanıldığında bu başka bir meseledir ki bu doğru değildir” diye konuştu.

YNK'nin Kürdistan Bölgesi hükümeti kabinesi toplantılarını boykot etmeye devam edeceğini belirten Talabani, "Sorunlar çözülene kadar kabine toplantılarına katılmaya hazır değiliz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin uzun süredir hükümet toplantılarına katılmadığını, ancak birgün olsun hükümet ortaklarının kendisini arayarak “neden” diye sormadığını belirten YNK Başkanı, “Kubad, hükümet ile uyumlu çalışmak için partisiyle çatıştı. Particiliğe karşı olduğu için çok bedeller ödedi. Belki ben particilik yaparım ama Kubad öyle değildi. O bir diplomattır, Kürtperverdir” yorumunda bulundu.

Talabani: Erbil ile Süleymaniye arasındaki eşitsizlik olduğunu savunarak, "Erbil uzaya insan göndermek üzere ama Süleymaniye kendi halinde kaldı" yorumunu yaptı.

KDP ile “uzayda da olsa” görüşmeye hazır olduklarını vurgulayan Bafıl Talabani, “Partilerin bayrağını taşıyacağımıza Kürtlüğün bayrağını taşıyalım. Kürdistan Yurtseverler Birliği olarak diyaloğa kapımız her zaman açıktır.

"KDP ile hareket etmez isek Kerkük sorunu çözülmez"

Talabani, KDP ile Kerkük için ortak çaba sarf etmediklerini belirterek, “Ama şunu söyleyeyim KDP ile ortak bir çalışma yapmazsak Kerkük sorunu ve 140 madde çözemeyiz” ifadelerini kullandı.

En son Mam Celal, Başkan Mesud Barzani ve Kerkük Valisi Necmettin Kerim ile yaptıkları toplantıya atıfta bulunan Bafıl Talabani “Kak Mesud Barzani ‘Süleymaniye’yi Erbil düzeyine getireceğiz’ dedi. Ancak bu söz tutulmadı” şeklinde konuştu.

Talabani, İki parti arasında yaşanan sorunlar nedeniyle hükümet kurumları ve güvenlik güçlerinin çalışmalarının durma noktasına geldiğini kaydetti.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin taraflar arası sorunu çözmek için başlattığı inisiyatife değinen Talabani, sorunun çözümü için nerden gelirse gelsin her türlü girişimi desteklemeye hazır olduklarını yineledi.

“Mam Celal’in YNK’si güçlü Irak güçlü Kürdistan anlayışını taşıyor”

YNK Başkanı Bafıl Talabani, Irak’ın güçlenmesi yönündeki her türlü adımı desteklediklerini belirterek “Mam Celal’in YNK’si güçlü Irak güçlü Kürdistan anlayışını taşıyor. Dört parçadaki Kürtlerin birliği kadar Irak’ın da birliğinden yanayız” dedi.

YNK’nin dış ilişkilerinin her zamankinden daha iyi durumda olduğunu vurgulayan Talabani, Bağdat'ı neden sık sık ziyaret ettiği sorusuna, "Bağdat üzerinden Kürdistan Bölgesi halkına hizmet edebileceğimize inanıyorum. Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki durumu iyileştirmeye hazırız" yanıtını verdi.

Kerkük’ün önemine dikkati çeken Talabani, her fırsatta Bağdat’la bu konuyu görüştüklerini vurgulayarak “Mam Celal, Kerkük meselesinin bir beyin ameliyatı olduğunu söylerdi. Necmeddin'i (Dr. Necmeddin Kerim) de o yüzden oraya koymuştu” ifadesini kullandı.

Bafıl Talabani, "Gelin, PKK ile Türkiye'yi barışalım. Mam Celal  yaptı biz neden yapamayalım?" diye konuştu.

“Tüm bileşenler kendi temsilini yapmalı”

Kürdistan Bölgesi’ndeki hükümet ortakları ile azınlıkların seçimlerde partiler adına değil bağımsız girmesini desteklediklerini dile getiren Talabani, “Tüm bileşenler kendi temsilini yapmalı. Türkmenler YNK’li olmasın Türkmen olsun. Ezidi Ezidi, Hristiyan Hristiyan olarak kalsın. Ne yapacaklarına kendileri karar versin partiler değil” ifadelerini kullandı.

Talabani bu sorunlar devam ettikçe seçime gidilmesini doğru bulmadığını ve sorunların seçimle çözülemeyeceğini söyledi.