HEZKURD: Kürtçe için sadece 10 öğretmen ataması yapmak Kürtlere hakaret

Kürtçe için MEB’in bu sene 10 Kürtçe atanma kararını değerlendiren Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) Sözcüsü Barıj Celali, “Kürtçe için sadece 10 öğretmenin atanması Kürtler için Kürtçe için bir hakarettir” dedi.

HEZKURD: Kürtçe için sadece 10 öğretmen ataması yapmak Kürtlere hakaret

Türkiye Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bugün yaptığı açıklamada, 20 bin yeni öğretmen atanacağını bildirdi.

Öğretmenler başta Sınıf Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Rehberlik, İngilizce, Din kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 5 branşta atanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bu yıl Kürtçenin Kurmanci ve Zazaki lehçeleri için de öğretmen kontenjanları ayrıldı.

6 Kurmanci, 4 Zazaki ataması yapılacak

Buna göre Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe Kurmanci) branşına 6, Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe Zazaki) branşına ise 4 öğretmen atanacak.

Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD) Sözcüsü Barıj Celali, konuya dair Rûdaw bültenine katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Bu sene 34 bin öğrencinin Kürtçe seçmeli dersleri seçtiğini belirten Celali, en az 250 öğretmenin atanması gerektiğini belirtti.

“Kürtlere hakaret”

Her sene 2 ya da 3 öğretmenin atandığını söyleyen Celali, “Kürtçe için sadece 10 öğretmenin atanması Kürtler için Kürtçe için bir hakarettir” dedi.

Kürtçe öğretmen sayısının artırılması için neler yapılabileceği yönünde soruyu yanıtlayan Celali, “Medya Kürtçe için yürütülen kampanyaya yer  verince bir şekilde bu konu  gündem oluyor. Ancak dil kurumları elbette çalışmaya devam ediyor. Kurumlar bir araya gelip biz ne yapabiliriz diye değerlendirme yapıyor. Şunu söyleyeyim; çalışmalar çok az. Parti ve ideoloji fark etmeksizin Kuzey’deki siyaset milli bir hassasiyetle bu konuya yaklaşmayana kadar çalışmalar hep az olacak” /Rudaw