Serpil Kemalbay: HDP bir kadın partisidir

Serpil Kemalbay: HDP bir kadın partisidir

HDP’nin yeni Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Gazete Şûjin’e verdiği ilk röportajında son siyasi gelişmeleri değerlendirdi. HDP'nin bir kadın partisi olduğuna ifade eden Kemalbay, partide kadınların rolüne vurgu yaptı. "Halklarımızla, emekçilerle, kadınlarla, işçi sınıfıyla birlikte bunun için mücadele veren, sokakta olan, mahallede, iş yerinde olan bir partiyiz." tanımıyla HDP sol bir 'Türkiye' partisi olarak Kürtlerin taleplerinden uzak kalmaya devam edeceğinin işaretini verdi.

Kemalbay'ın röportajında öne çıkan başlıklar şöyle: 

‘Amaç HDP’yi ortadan kaldırmaktı’

Dokunulmazlıkların HDP’yi ortadan kaldırmak için kaldırıldığını belirten Kemalbay, ”Partimize dönük bu hareket, darbe sürecinin bir parçasıdır. 15 Temmuz’dan sonra gelen süreç bir fırsata çevrilerek, Erdoğan ve AKP iktidarı tarafından daha da koyulaştırılarak bir sivil darbe süreci yaşandı. Belki 12 Eylül döneminde yaşamadığımız bir süreç yaşıyoruz. Nuriye Gülmen ile Semih arkadaşımız açlık grevindeler. Bu korkunç bir şey. Siz haklarınızı almak için hiçbir yol bulamıyorsunuz ve bedeninizi açlığa yatırıyorsunuz” dedi.

‘Yeni anayasa için toplumla birlikte çalışacağız’

16 Nisan öncesi ‘Böyle bir anayasa mümkün değil, buna anayasa diyebilmek mümkün değil, meşru değil’ dediklerini hatırlatan Kemalbay, partisinin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Şimdiye kadar yükselttiğimiz mücadele, siyasette eşit temsil, başta olmak üzere kadın emeğine ve kadın özgürlüklerine yönelik olarak çalışmalarımızı en geniş kesimlerle birlikte sürdürme şeklinde gelişti. Bundan sonraki Kadın Meclisi ile yapacağımız toplantılarda bu haritayı da çıkarırken, demokratik bir anayasanın kadın perspektifiyle nasıl olabileceğine dair bütün ayrıntıları çıkartarak, o eksende bir politika yürütmeyi planlıyoruz. Bir anayasa ancak toplumsal bir sözleşme ile olabilir, ancak o zaman demokratik bir anayasa geliştirilebilir. Bu gelişen süreç karşısında bizim için yüzde 50’nin üzerinde olan ‘Hayır’lar demokratik bir anayasa istiyor, demokratik bir toplumda yaşamak istiyor. 16 Nisan’a gidilen süreçteki pratik de bize şunu gösterdi. Bizim, bize bir darbeyle dayatılan, ‘16 Nisan’dan sonraki zemini nasıl tersine çeviririze’ birlikte karar vereceğimiz, birlikte örgütleyeceğimiz, yeni ittifaklarla bir arada mücadeleyi güçlendireceğimiz bir plana ve yol haritasına ihtiyacımız var. Biz bu yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Bu yeni tabloyu okuyarak, bir yol haritası çıkarmak istiyoruz. Çalışmalarımız şimdiye kadar bir evreye geldi ama yeni kurullarımız oluşturulduktan sonra bu kurullarda tartışarak çıkardığımız sonuçlara göre yol haritası daha belirginleşecek. Ve o haritayı dostlarımızla, ittifaklarımızla, toplumda en geniş kesimlerle beraber hayata geçirmeye çalışacağız.”

‘HDP bir kadın partisidir’

HDP’yi ‘Kadın partisi’ diye nitelendiren Kemalbay, “Jin jiyan azadî bizim en önemli sloganımız. Kadınların bu kadar önde olması bu partinin bir özelliği. Devlet-sistem ne kadar kadınları geriletmeye çalışırsa da çalışsın, aslında bir kadın partisi olarak HDP, her zaman önde olacak” dedi.

‘Mutlaka kazanacağız’

“Bu bayrağı hepimiz devraldık” diyen Kemalbay, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü: “Biz inanıyoruz, bu toplumun geleceğiyiz. Bu topluma umut verebilen, halklarımızla, emekçilerle, kadınlarla, işçi sınıfıyla birlikte bunun için mücadele veren, sokakta olan, mahallede, iş yerinde olan bir partiyiz. Ancak biz çözüm üretebiliriz. Biz kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Ve şu kesin, ancak birleşerek birlikte kazanacağız.”