Şeyh Said’in toruna 'Türk Bayrağı paylaşma' cezası verildi
“Terör propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Şeyh Said'in torunu Ruşen Fırat hakkında, sevk edildiği mahkeme tarafından “sosyal medyadan bir ay boyunca Türk bayrağı paylaşma” kararı verdi. Fırat ailesi ve Diyarbakır Barosu karara tepki gösterdi.
Erzurum'un Hınıs ilçesinde yaşayan Şeyh Said'in torunlarından Ruşen Fırat sosyal medya hesaplarından “örgüt propagandası yaptığı” iddiası ile evinde gözaltına aldı.
Emniyetteki sorgunun ardından adliyeye çıkarılan Fırat, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tutuklama talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
AA'nın haberine göre, hakimlik, Fırat'ın “örgüt propagandası” içerdiği iddia edilen paylaşımlar yaptığı sosyal medya hesaplarından bir ay boyunca her gün Türk bayrağı paylaşmasına karar verdi. Fırat, bu kararın ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Karar sonrası Fırat bayrak görseli paylaşmaya başladı.
Kararın ardından Şeyh Said’in torunlarından yazar Dılhad Fırat, sosyal medya hesabından, “Şeyh Said efendinin torunu'na sosyal medya hesabından 1 ay boyunca Türk bayrağı paylaşma cezası verilmiştir. Buna karşı çok sert bir saldırı başlatılmıştır. Bu hukuksuz ceza kaldırılana kadar. Bu cezaya karşı herkesi tepki vermeye davet ediyorum” açıklamasını yaptı.
Diyarbakır Barosu, da kararı veren hakim hakkında suç duyurusunda bulundu.
Barodan "Yargı yetkisi keyfi kullanılamaz!" başlığı ile yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında sorgu hakimliğine sevk edilen kişi hakkında; “şüpheli hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün Türk bayrağını sosyal medya hesaplarından paylaşmasına, paylaşmadığı halinde adli kontrol süresi içerisinde ihlal ettiğinden dolayı tutuklama işleminin tekrardan gözden geçirilmesine” şeklinde görev gereklerine ve yasa hükümlerine aykırı karar veren Hınıs Sulh Ceza Hakimi hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na Baromuz tarafından şikayet başvurusu yapılmıştır."
Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelerine yer verildi:
"Görevin gereklerine aykırı hareket etmekten, kamu görevlisinin görevini kanun, idari düzenlemeler veya talimatların öngördüğü usul ve esaslardan başka surette ifa etmesi anlaşılmaktadır. Bu anlamda kamu görevlisinin herhangi bir şekilde kanuni yetkisini aşması, kanunun aradığı şekil şartlarına uymaması, takdir yetkisini amacı dışında kullanması, kanunun emir ve müsaade ettiği hareketinin gerektirdiği ön şartlara aykırı hareket etmesi, kendisine teslim edilen ve görevi sebebiyle kullanması gerekli eşyayı usulsüz kullanması gibi fiiller görevin gereklerine aykırılık kapsamında kalmaktadır (YCGK-K.2022/415).
Şikayet edilen hakim tarafından görev gereklerine aykırı bir şekilde ceza yargılamasında, yasal koşulları olmaksızın R.F’ın paylaşımda bulunmaya zorlanması nedeniyle müsnet suçtan yargılanması ve cezalandırılması gerekmektedir.
SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda izah edilen hususlar gereğince, şikayet edilen hakim açısından, etkin ve ivedi bir şekilde yargılamasının yapılarak müsnet suçlardan cezalandırılmasını, 6087 Sayılı Kanunun 4/8. Maddesi gereğince görevden tedbiren uzaklaştırılmasını talep ederiz."