PAK: 'Kürdistan, Devlet Bahçeli’nin kalbinde bir yara'

PAK Başkan Yardımcısı Hanifi Turan, Bahçeli’nin ‘Kürdistan’ sözleriyle ilgili olarak “Bahçeli ve ataları henüz bu bölgeye varmamışken, burada Kürtler vardı ve bu ülkenin adı Kürdistan'dı” ifadesini kullandı.

PAK: 'Kürdistan, Devlet Bahçeli’nin kalbinde bir yara'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Siirt ziyareti esnasında esnaf Cemil Taşkesen ile yaşanan ‘Burası Kürdistan’ diyalogu sonrası ‘Kürdistan’ ismine yönelik tartışmalar başlamış, Türkiye’nin pek çok siyasi aktörü konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Bunlardan biri de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ “Türkiye sınırı içinde Kürdistan diye bir yer yoktur. Gerekirse şehit oluruz ama üniter milli devletimizi asla parçalatmayız. Kürdistan fitnesine bedenlerimizle direnir, bozkurt gibi karşılarında dururuz" ifadelerini kullanmıştı.

“Kürdistan ve Kürt halkı, Bahçeli’nin kalbinde bir yara”

İsminde ‘Kürdistan’ kelimesi barındırdığı için kapatma davası açılan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) de Kürdistan'ın bir hakikat olduğunu ve asla geri adım atmayacaklarını belirtti.

Rûdaw’a konuşan PAK Başkan Yardımcısı Hanifi Turan, Bahçeli’nin sözlerine ilişkin, “Bahçeli ve ataları henüz bu bölgeye varmamışken, burada Kürtler vardı ve bu ülkenin adı Kürdistan'dı. İslam ordusu da bu bölgeye geldiğinde buranın adı halen Kürdistan idi. Bunlar tarihi hakikatler. Kürdistan ve Kürt halkı, Bahçeli ve Bahçeli gibi Türk ırkçılarının kalplerinde bir yara, bir kurşun gibi" değerlendirmesinde bulundu.

“Kürdistan yoktur diyenin tarihten haberi yok”

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç da partilerinin ‘Kürdistan’ ismine yönelik tutumuna ilişkin Rûdaw’a konuşmuş, Kürdistan’ın gerek geçmişte gerekse günümüzde bir hakikat olduğunu belirtmişti.

Altaç şöyle konuşmuştu:

“Kürdistan yoktur, Kürt yoktur’ diyenin tarihten haberi yok. Türkiye tarihine, Türkiye öncesine ve kurulan devletlere bakın. Kendi tarihinize bakın ve okuyun. Burası Osmanlı Devleti döneminde Kürdistan olarak vardı. İnanmayanlar, açıp 1. Meclis’in zabıtlarını okuyabilir. Orada yazılanları inceleyebilir. Buna da inanmıyorlarsa Atatürk’ün yazdığı Nutuk’a baksınlar. Bütün bunlara inanmıyorlarsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013’teki konuşmasına baksınlar; ‘Kürdistan var ve bu bizim hakikatimiz’ demişti. Bunlar da yetmezse 2018’de Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’a geldiğinde kullandığı ‘Birinci Meclis’te Kürdistan parlamenterleri, mebusları vardı’ sözlerine baksınlar. Bu bir gerçek. Baksınlar. Bütün bunlara da inanmazsanız ne diyebilirim ki? Bahçeli yok dese de var, var derse de gerçeği dile getirmiş olur.”

Bugüne kadar Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eski Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da dahil, pek çok siyasetçi Kürdistan ismini zikretmiş ve Türkiye tarihinde Kürdistan mebusları ve vilayetlerinin olduğunu dile getirdi.

Ne olmuştu?

28 Ekim’de çeşitli temaslarda bulunmak üzere Siirt'e giden Akşener, Güres Caddesi'nde esnafı ziyaret etti.  Daha sonra Kurtalan ilçesine geçen Akşener, beraberindeki partililerle esnaf ziyaretinde bulundu. Cemil Taşkesen'in de dükkanına giren Akşener'e Taşkesen, "Dilimiz inkar ediliyor, kimliğimiz inkar ediliyor, 'Kürdistan' inkar ediliyor. Biz buna karşıyız. Şu an sizin bulunduğunuz yer 'Kürdistan'dır ama ne yazık ki Meclis'te bu 'Kürdistan' inkar ediliyor" demiştir. (Rudaw)