78 yaşındaki Sise Bingöl “Hayatını tek başına idame ettiremez’ raporuna rağmen tutuklu

Sise Bingöl 78 yaşında… Örgüt üyeliği iddiasıyla Haziran 2016’da tutuklanıp üç ay sonra sonra serbest bırakıldı… Dokuz ay sonra cezası kesinleşti, yeniden cezaevine gönderildi.

78 yaşındaki Sise Bingöl “Hayatını tek başına idame ettiremez’ raporuna rağmen tutuklu

Sise Bingöl 78 yaşında… Örgüt üyeliği iddiasıyla Haziran 2016’da tutuklanıp üç ay sonra sonra serbest bırakıldı… Dokuz ay sonra cezası kesinleşti, yeniden cezaevine gönderildi. Bundan sadece bir ay önce kalp krizi geçirdiği için hastaneye kaldırılmıştı. Ciddi sağlık sorunları nedeniyle kendisine “hayatını tek başına idame ettiremez’ raporu verilmişti ama bu rapor oy çokluğuyla tersine çevrildi.

Şu an ‘örgüte yardım ve yataklık’ suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırılmış durumda. Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutuluyor. Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; Avukatı Gülşen Özbek, geçtiğimiz günlerde görüştüğü müvekkilinin sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini söylüyor…

Kalp, tansiyon ve akciğer hastası…

Özbek, “Sise nine şu an cezaevinde ciddi sağlık sorunları yaşıyor” diyor ve bunları şöyle anlatıyor: “Kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon ve mesanesinde gizli bir hastalığı bulunuyor. Ayrıca Sise nine akciğerinde ve bacaklarında da ciddi problemler yaşıyor. Yaşından dolayı ameliyat olamıyor.”

“Bütün bunlar cezaevinde tek başına yaşamını sürdüremez hale getiriyor” diyen Özbek, “Biz Sise ninenin denetimli serbestlik yasasından yararlanmasına ilişkin başvuruyu yaptık. Fakat tahliye edilmemesi durumunda başına gelebilecek olumsuz bir durumda yargı mercileri bundan doğrudan sorumlu olacak. Sise ninenin yaşadığı koşullar dikkate alındığında acilen tahliye edilmesi gerekiyor” tepkisini gösterdi.

Kelepçelendiği için tedavi görmeyi reddediyor

Denetimli serbestlik için İnfaz Hakimliğ’ne başvuran Özbek, Bingöl’ün daha önce hastaneye kaldırıldığında kelepçelenerek ring aracına konulduğunu, buna tepki olarak artık tedaviyi de kabul etmediğini söyledi:

“Denetimli Serbestlik Kanunu’nun 105/a maddesinde, ‘hastalık ve kocama nedeniyle hayatını tek başına geçiremeyen kişiler denetimli serbestlik yasası uygulanarak tahliye edilir’ diyor. Biz de bu yasadan faydalanması için başvuru yaptık. Cezaevi koşulları kendisi için hiçbir şekilde uygun değil. Örneğin Sise nine geçenlerde hastalandığı için hastaneye kaldırılmış. 78 yaşında olan bir kadın elleri kelepçeli bir şekilde ring aracına konularak hastaneye götürülüyor. Bu insan bırakılsa bile kaçma ihtimali yok. Hastaneye gittiği zaman birilerine veya duvara yaslanarak yürüyor. Böyle olunca da kendisi, ‘tedavi görmek istemiyorum’ diyor. Böyle bir kişinin şu an cezaevinde olması ağır bir hak ihlali. Tüm kamuoyunun bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Sise anaya özgürlük istiyoruz.”

İlk rapora ne oldu?

Muş Devlet Hastanesi’nin sağlık kurulu Sise Bingöl’e geçmişte, ‘hayatını tek başına idame ettiremez’ raporu vermişti. Fakat bu rapor sonrasında hakimlik tarafından Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Adli Tıp Kurumu’nda da oy çoğunluğuyla, ‘cezaevinde hayatını tek başına sürdürebilir’ raporu verildi. Avukat Özbek bu rapora tepki göstererek “Buranın altını çizmek gerekir: Bu rapor oy birliğiyle değil oy çokluğuyla verildi” diyor.