SOHR: Halep’te Türk askerlerine saldırı

Batı Halep kırsalında kimliği belirsiz silahlı kişilerce Türk askerlerinin konuşlandığı karakola ateş açıldığı ve saldırıda 1 askerin yaralandığı belirtildi.

SOHR: Halep’te Türk askerlerine saldırı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Batı Halep kırsalındaki Batbo köyünde bulunan Türk askerlerinin bulunduğu karakola kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını duyurdu. Gözlemevi kaynakları, saldısıda bir çavuşun yaralandığını aktardır.

SOHR resmi sitesinde yer alan habere göre, 3 Ocak'ta da İdlib’in kuzeyindeki Kafriya köyü kavşağında Türk askeri aracına RPG roketatarlarla saldırı düzenlendi ancak saldırı ile ilgili herhangi bir zayiat bildirilmedi.

7 Aralık'ta yine İdlib'deki Ram Hamdan kasabasında Türk askeri üssüne güdümlü bir füze dırlatıldı, saldırıda 1 Türk askeri yaralandı.

“Türkiye Şam-Halep karayolunu denetleyecek askeri karakol kuruyor”

Öte yandan Şarkul Avsat gazetesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), İdlib’in doğusunda yer alan Serakib kenti yakınlarında Şam-Halep Uluslararası Karayolu’na (M5) sadece 200 metre uzaklıkta bir askeri nokta kurmayı planladığını yazdı.

Haberde, bu askeri noktanın stratejik yolun Türk askerlerince denetlenmesini sağlayacağı kaydedildi.

Türkiye'nin Suriye hükumet güçlerinin kuşatması nedeniyle daha önce Doğu Serakib'te bulunan bir noktadan geri çekilmesinin ardından oluşturulan yeni askeri nokta, İdlib'de rejim ile muhalif güçlerin arasına çizgi çeken bir bölgede bulunuyor.

Gazeteye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Halep’in batı kırsalındaki el-Etarib’in güneyinde bulunan arabuluculuk bölgesinde, ağır silahların yanı sıra zırhlı araçların ve kamyonların konuşlandırıldığı yeni bir askeri nokta oluşturdu.

Yeni askeri nokta, Suriye ordusu ile muhaliflerin ve TSK’nın kontrolündeki bölgelerin arasındaki temas bölgesinin yakınında bulunuyor.

SOHR kaynakları ise, Suriye’nin kuzeybatısında gerilimi düşürme bölgesinde Türk kuvvetlerine ait noktaların sayısının 76’ya ulaştığını kaydetti.

TSK’nın sevkiyatları sürüyor

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, 15 Ocak günü İdlib’in kuzey kırsalındaki Kefer Lusin Sınır Kapısı’ndan, İdlib’in güney kırsalındaki özellikle de Suriye ordusu güçleri ile muhalif grupların temas hattı üzerindeki Cebel ez-Zaviye’de yer alan kendilerine ait gözlem noktalarına onlarca askeri araç sevk etti.

Türk ordusuna ait tanklar, zırhlı araçlar, buldozerler, yakıt tankerleri, prefabrik gözetleme kulübeleri ve lojistik malzeme yüklü kamyonları kapsayan biri 20 araç, diğeri 40 araçtan oluşan iki konvoy şeklinde sınır kapısından girdi.

“Ortak devriyeler başarısız oldu”

Diğer yandan SOHR, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun (SMO), Şam Cephesi ve Sultan Murad grupları arasındaki görüş ayrılıkları yüzünden Halep kırsalında güvenliği sağlamak için Efrin ve El Bab bölgelerinde tüm grupların ortak devriyeleri yürütme projesinin başarısız olduğunu savundu.

SOHR, projenin başarısızlığının arkasında Şam Cephesi’nin SMO oluşumlarından geri kalan herhangi bir askeri gücün, özellikle de Sultan Murad Tümeni’nin Azez şehrine girmesini reddetmesinin yattığını belirtti.

Rudaw