Sudani’nin Danışmanı: Bağdat; Türkiye ile Suriye’nin yakınlaşması için her türlü çabayı gösteriyor
Türkiye ile Suriye arasında yaşanması beklenen normalleşme ile ilgili olarak Rûdaw’a konuşan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Danışmanı Fadi El-Şemmari, “Bağdat'ın Türkiye-Suriye yakınlaşmasında önemli bir rolü var. Irak'ın hem Türkiye hem de Suriye ile uzun sınırları bulunuyor ve bu nedenle iki ülkenin ilişkilerinde meydana gelen gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Bu nedenle Bağdat, bölgesel ilişkilerinde her zaman dengeyi korumaya çalışıyor ve bölgede istikrarı artırmaya çalışıyor. Irak, ülkelerin yakınlaşması için her türlü çabayı gösteriyor" dedi.
Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra Türkiye-Suriye ilişkileri hızla gerilmiş, Türkiye’nin muhalefete destek sunmasının ardından kopmuştu.
Son dönemde iki ülke arasında normalleşmeye yönelik adımlar atılıyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, normalleşmeye ilişkin son olarak görüşme sinyali vermişti.
Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi açısından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgili konuşan Erdoğan, "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki, Beşar Esed şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk. Biz davetimizi yapacağız. İnşallah bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz " demişti.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya’nın siyasi işlerden sorumlu siyasi danışmanı Fadi El-Şemmari, konuya dair Rûdaw’a açıklamalarda bulundu.
Demecinde iki ülke aradındaki normalleşmeye ilişkin konuşan El-Şemmari, “Bağdat’ın şu anda iki ülke arasındaki görüşmelerin olması için her türlü çabayı gösterdiğini” dile getirdi.
Rûdaw’ın El-Şemmari ile yaptığı kısa röportaj şu şekilde:
Türkiye-Suriye yakınlaşması artık gizlenmiyor. Bağdat'ın bu yakınlaşmadaki rolü nedir?
Bağdat'ın Türkiye-Suriye yakınlaşmasında önemli bir rolü var. Irak'ın hem Türkiye hem de Suriye ile uzun sınırları bulunuyor ve bu nedenle iki ülkenin ilişkilerinde meydana gelen gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir.
Bu nedenle Bağdat, bölgesel ilişkilerinde her zaman dengeyi korumaya çalışıyor ve bölgede istikrarı artırmaya çalışıyor. Irak, ülkelerin yakınlaşması için her türlü çabayı gösteriyor.
Bağdat'ın bu yakınlaşmada oynadığı rolün ne gibi bir faydası ve önemi bulunuyor?
Bağdat, arabulucu rolünü oynamanın birçok açıdan faydasını görüyor. Bunlar arasında bölgesel istikrarın artırılmasının Irak'taki güvenlik ve ekonomik duruma olumlu yansıması da yer alıyor.
Yakınlaşmada gösterdiğiniz bu rol, Bağdat'ın bölgedeki önemli rolünü yeniden kazanacağını mı gösteriyor?
Bu rol, Irak'ın bölgedeki önemli bir oyuncu olarak konumunu güçlendiriyor ve bu da onun siyasi etkisinin ve komşu ülkelerle ve uluslararası toplumla ilişkilerinin güçlendirilmesini sağlayacaktır.
Rûdaw: Bağdat'ın Türkiye ile Suriye arasındaki ikili görüşmelere “arabuluculuk” (sponsorluk) yapacağı konuşuluyor. Bu görüşmeler için belirli bir tarih belirlendi mi?
Bu toplantıları düzenlemek için çabalar devam ediyor ve bunun yakın gelecekte koşullar uygun olduğunda açıklanması muhtemeldir.
Bu toplantılarda Irak tarafını kim temsil edecek?
İki ülke arasında örtüşen çok sayıda siyasi, güvenlik, ekonomi ve diğer dosyalar nedeniyle Irak tarafının bu toplantılarda uzman ve bu dosyalarla ilgilenen üst düzey yetkililer tarafından temsil edilmesi bekleniyor.
Bağdat düzenlemeye çalıştığı toplantılarda kendi gündemlerini belirledi mi? Yani iki ülkeyle ilgili kendi ajandası açısından ilerleme kaydedebilir mi?
Bağdat'ın gündeminde bölgesel istikrarın artırılması, sınırların güvenliği, ekonomik işbirliği, bölgedeki silahlı grupların etkisinin azaltılması, Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün kolaylaştırılması ve terör örgütleriyle mücadelede işbirliği yer alıyor.
Türkiye-Suriye arasındaki yakınlaşma Irak’ı nasıl etkileyecek?
Türkiye-Suriye yakınlaşması, bölgesel gerilimleri azaltarak ve güvenlik koşullarını iyileştirerek Irak üzerinde olumlu bir etki yaratır. Bu, Irak sınırındaki terör faaliyetlerinin azaltılmasına katkıda bulunur ve ekonomik istikrarı artırır.
Aynı zamanda yeni ticaret yollarının açılması, mal ve emtiaların nakliyatının kolaylaştırılması, ticaret düzeyinin arttırılması ve lojistik maliyetlerin azaltılması gibi çeşitli ekonomik yönlerden de Irak'a olumlu etkisi bulunacak.
Bölgenin istikrarı, Irak'ı yeni yatırımlar getirebilecek yabancı yatırımcılar için de daha cazip hale getirecektir. Ayrıca Türkiye ve Suriye ile ekonomik işbirliğinin otoyollar ve boru hatları gibi ortak altyapı projelerinin geliştirilmesine ek olarak; enerji, ulaştırma, tarım gibi alanlarda ortak ekonomik projeleri de başlatabileceği belirtiliyor.
Dolayısıyla Bağdat, komşularıyla ekonomik ve yatırım işbirliğini artırmanın Irak'a büyük faydalar getirebileceğinin farkında ve bu yakınlaşmayı sağlamak için büyük çaba harcıyor.