Suriye askerlerine saldırı: 11 ölü, 20 yaralı

İdlib'in güneyinde Suriye hükümet güçlerine düzenlenen saldırıda en az 11 asker öldü, 20 asker de yaralandı. Saldırı, Suriye ile Rus savaş uçaklarının İdlib ve Halep'e bir kaç gündür hava saldırıları düzenlemesinin ardından gerçekleşti.

Suriye askerlerine saldırı: 11 ölü, 20 yaralı

 Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinin güneyinde El Kaide’ye bağlı Ensar el-Tevhid grubu ve Türkistan İslam Partisi savaşçılarının eş zamanlı düzenlediği saldırıda en az 11 Suriye askeri öldü, 20 asker de yaralandı.

SOHR’ye göre, saldırı Perşembe günü Rusya'nın Türkistan İslam Partisi'nin birçok savaşçısının konuşlandığı İdlib yakınlarındaki Cisr el Şuğur şehrine düzenlediği saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi.

AFP’ye konuşan SOHR Direkötürü Rami Abdulrahman, "Ensar el-Tevhid ve Türkistan İslam Partisi savaşçılarının ordu mevzileri altında kazdıkları tünelleri havaya uçurması ve güney İdlib'deki diğer tünellerden eş zamanlı saldırı gerçekleştirmesi sonucu 11 Suriye askeri öldü, 20 asker de yaralandı" Dedi.

Gözlemevi direktörü, "Şiddetli çatışmalar devam ederken çifte operasyonda iki cihatçı intihar etti, bu da ölü sayısını muhtemelen artıracaktır" dedi.

Türkistan İslam Partisi üyeleri, aralarında Heyeti Tahrir el-Şam'ın (eski adıyla Nusra Cephesi) de bulunduğu silahlı grupların saflarında savaşmak üzere 2011'den sonra Suriye'ye gitti.

Heyeti Tahrir el-Şam, İdlib vilayetinin (kuzeybatı) yaklaşık yarısını ve sınır komşusu Halep, Lazkiye ve Hama vilayetlerindeki bölgeleri kontrol ediyor. Bölge, yaklaşık yarısı yerinden edilmiş üç milyon insana ev sahipliği yapıyor.

Cuma günü, Suriye'nin kuzeyinde rejim güçleri tarafından düzenlenen bombardımanda Heyeti Tahrir el-Şam’ın 7 üyesi öldürüldü.

Gözlemevi'ne göre, son haftalarda Heyeti Tahrir el-Şam ve ona bağlı grupların rejim güçleri tarafından kontrol edilen bölgelere insansız hava araçlarıyla bombalanmasına tepki olarak bölge, özellikle Rus savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombalamalarda artışa tanık oluyor.

Şam'ın bölgede başlattığı büyük saldırıdan üç ay sonra, savaşan grupları destekleyen Moskova ve Türkiye tarafından duyurulan 6 Mart 2020'den bu yana İdlib ve çevresindeki bölgelerde ateşkes yürürlükte.

Suriye, 2011'den bu yana yarım milyondan fazla insanın ölümüne, altyapının büyük hasara uğramasına ve ülke içinde ve dışında milyonlarca insanın yerinden edilmesine yol açan kanlı bir çatışmaya tanık oluyor.