Suriye Demokratik Meclisinden 'ulusal konferans' hazırlığı

Suriye Demokratik Meclisi (MSD) İcra Heyeti Başkanı İlham Ahmed, bu yıl içinde tüm Suriyeli muhalifleri bir araya getirecek bir ulusal konferans düzenlemeyi planladıklarını duyurdu.

Suriye Demokratik Meclisinden 'ulusal konferans' hazırlığı

17 Ocak tarihli açıklamasında Ahmed, Suriye içindeki ve dışındaki pek çok siyasi örgütle temas halinde olduklarını söyledi.

Syria.Net adlı haber portalına göre MSD bu konudaki niyetini geçtiğimiz haftalarda ortaya koyarken, hangi gruplarla temas halinde oldukları ve konferansın konusu hakkında bilgi verilmiyor.

Habere göre Ahmed bu yıl başında yaptığı açıklamada, Doğu Suriye’deki Otonom Yönetim’in muhalif tüm partilerle Suriye sorununa çözüm bulmak amacıyla ortak projeler oluşturmak istediğini söylemişti.

Geçtiğimiz hafta MSD’nin Mısır Temsilcisi Sihanuk Dibo North Press’e yaptığı açıklamada Suriyeli muhalif gruplarla önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyuralacak bir mutabakat anlaşması imzalayacaklarını ifade etmişti. Ancak Dibo, anlaşmanın metni ve anlaşma imzalanan grupların isimlerini açıklamayacaklarını belirtmişti.

Syria.Net’e göre Dibo’nun bahsettiği Suriyeli muhalif partiler, Kahire Platformu’nda yer alanlardan oluşuyor. Geçtiğimiz günlerde Platform’un anayasa komitesi başkanı olan Gelecek Hareketi Başkanı Kasım el Hatip bu görevden ayrılmış ve yerine de Talid Saib atanmıştı.

Konuyla ilgili olarak siyasi araştırmacı Ferid Sadon Facebook sayfasından, MSD, Moskova Platformu ve Kahire Platformu, kordinasyon kurulu, bağımsız isimler arasındaki nihai görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu yazdı.

Kürtlerle ilgili gelişmeleri yakından takip eden Sadun yeni çerçevenin etkili bazı ülkelerin devreye girmesiyle ilan edileceğini, bu şekilde Türkiye’nin de iyice köşeye sıkışacağını belirtiyor.

Kürt kaynaklara göre Suriyeli muhaliflerin birlikte hareket etmelerini özellikle bazı Körfez ülkeleri ve Mısır destekliyor ve yeni yapılanmanın merkezi de Fırat’ın doğusundaki Otonom Yönetim olacak.

Habere göre bu gelişmelerin, ABD’de Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturması ve özellikle de bölgeyi çok yakından tanıyan Brett McGurk’un Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi olarak atanmasından hemen önce gelmesi dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili olarak Kürt Geleceği adlı partinin üyelerinden Ali Tammy Suriye.Net’e yaptığı açıklamada ABD yönetiminin Suriye Demokratik Meclisi’ne, Biden’ın koltuğuna oturmasından önce dört şartı yerine getirmelerini istediğini öne sürüyor.

Habere göre sunulan dört şart şunlar; Kürt Ulusal Meclisi ile iletişim ve uzlaşma, Suriye Ulusal Konseyi ile iletişim, Suriye Demokratik Güçleri’nin Türkiye ile tansiyonu düşürmesi ve Suriye rejimine petrol satışının durdurulması, İranlı militanlardan uzak durulması.