Suriye'de ABD ve İran arasında tansiyon yükseliyor

ABD’nin önceki gün Suriye’ye düzenlediği hava saldırısı sonrası bölgede askeri hareketlilik artıyor. ABD ordusu, İran destekli grupların Suriye'nin kuzeydoğusundaki üslerine iki ayrı saldırı düzenlediğini duyurdu. Çıkan çatışmada İranlı militanların öldüğü, ABD’li askerlerin de yaralandığı bildirildi.

Suriye'de ABD ve İran arasında tansiyon yükseliyor

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), saldırıların bölgedeki Amerikan birliklerinin barınma tesislerini hedef aldığını söyledi.

CENTCOM, üç servis üyesinin de yaralarının “küçük” olduğunu söyledi.

ABD, saldırılara, üç aracı ve bazı roketleri fırlatmak için kullanılan ekipmanı yok eden Apache helikopterlerinin bir dizi hava saldırısıyla yanıt verdi. 

CENTCOM, Amerikan hava saldırılarının roket saldırılarından sorumlu olduğuna inanılan İran destekli şüpheli birkaç militanı öldürdüğünü de duyurdu.

CENTCOM komutanı General Michael Erik Kurilla yaptığı açıklamada, “Durumu yakından izliyoruz. Bölgedeki tehditleri azaltmak için eksiksiz bir yetenek yelpazesine sahibiz. Birliklerimizi ve Koalisyon ortaklarımızı saldırılara karşı koruma yeteneğimize sonuna kadar güveniyoruz” dedi.

Saldırılar, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Ömer ve Kuniko gaz sahaları ile Yeşilköy'e düzenlendi.

Roket saldırıları yerel saatle 19.20 civarında başladı. CENTCOM, bu konumlardan herhangi birinin binalara veya ekipmanlara zarar verip vermediğini belirtmedi.

Roket saldırıları ve ABD hava saldırısı yanıtı da dahil olmak üzere tüm olay yaklaşık iki saat sürdü.

ABD, saldırıların arkasında hangi militan grubun olduğunu bilmiyor.

CENTCOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye'deki iki ABD üssüne yönelik düzenlenen roket saldırılarına karşılık verildiğini ve saldırılarda kullanılan 3 araç ile çok sayıda mühimmatın yok edildiği aktarıldı.

Yapılan incelemeler sonucu saldırıda yer alan 2 ya da 3 İran destekli militanın öldürüldüğü sonucuna varıldığına işaret edilen açıklamada, ilk saldırının Suriye yerel saati ile dün 19.20'de yapıldığı bilgisi verildi. Bunun ardından Deyrezor'daki Ömer petrol sahası içinde bulunan "Green Village" (Yeşilköy) adlı üsse art arda roketler düştüğü ve buradaki ABD'li askerlerin hafif yaralandığı belirtildi.

Saldırılara ABD askerlerinin helikopterlerle karşılık verdiğine işaret edilen açıklamada, "ABD, İran ile çatışma peşinde değil ancak halkımızı korumak ve savunmak için gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz" denildi.

Üsse 16 Ağustos'ta da saldırı olmuştu

Petrol sahası içinde konutlar bölgesi olarak bilinen Yeşilköy'de koalisyon güçlerinin konakladığı konutların yanı sıra silah depoları bulunuyor.

Koalisyon güçleri 16 Ağustos'ta yerel saatle 21.00 sularında Deyrezor'daki Yeşilköy’e konuşlu koalisyon güçlerine yönelik roketli saldırı girişimi olduğunu belirtmiş, CENTCOM ise 23 Ağustos'taki açıklamasında saldırıya karşılık olarak Suriye'de İran destekli gruplara hava saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu.

Fırat Nehri'nin doğusunda kalan Deyrezor toprakları DSG’nin kontrolünde, il merkezi ve diğer kırsal bölgeler ise Suriye Yönetimi ve İran destekli grupların kontrolünde bulunuyor.