Taliban, Afganistan’da ilerliyor: Altı merkezin kontrolünü ele geçirdi

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban ülkedeki gücünü artırıyor. Taliban, Afganistan'da son olarak Samangan vilayetinin merkezi Aybak'ı ele geçirdiğini açıkladı. Örgüt, hükümetle ateşkes konusunda bir anlaşma olmadığını da duyurdu.

Taliban, Afganistan’da ilerliyor: Altı merkezin kontrolünü ele geçirdi

Taliban'ın Aybak kentini ele geçirdiğini, Samangan Vali Yardımcısı ve Vilayet Meclisi'nin iki üyesi doğruladı.

Daha önce de Nimroz vilayetinin merkezi Zaranc ile Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan'ı ele geçiren Taliban güçleri, şiddetli çatışmalar sonrası Pazar günü de ülkenin kuzeyindeki önemli kentlerden Kunduz, Sar-i Pol ve Talokan'da kontrolü sağlamıştı.

ABD ve Afgan uçaklarının Taliban güçlerine karşı hava saldırıları düzenlediği ve onlarca Taliban savaşçısının öldüğü bildiriliyor.

Pazar günü Al Jazeera'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, ABD'yi, Afganistan'a daha fazla müdahale etmemesi yolunda uyarmıştı.

20 yıl süren askeri operasyonların ardından ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla Taliban, ülkede kontrolünü artırmak için saldırıya geçmiş ve hükümet güçleriyle çatışmalar şiddetlenmişti.

Taliban sözcüsü, kuzeydeki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif ile Baglan vilayet merkezi Pul-i Kumri'de hükümet güçleriyle çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Afgan ordusu komutanları ise Taliban militanlarını Mezar-ı Şerif'ten püskürttüklerini belirtti.

Afganistan Savunma Bakanlığı, güneydeki Leşkergah kentinden Taliban militanlarının çıkarıldığını kaydetti.

Bölge sakinleri, son günlerde burada en az 20 sivilin öldüğünü belirtiyor.

Taliban'ın ele geçirdiği vilayet merkezlerinden Kunduz, Afganistan'ın en büyük kentlerinden biri ve kuzey bölgelerine açılan kapısı. Konumu, kenti stratejik açıdan önemli kılıyor. Kunduz'u başkent Kabil de dahil diğer büyük şehirlere bağlayan yollar var ve bölge Tacikistan sınırında.

Bu sınır, Afganistan'dan Orta Asya'ya ve daha sonra Avrupa'ya afyon ve eroin kaçırılmasında kullanılıyor. Kunduz'un kontrol edilmesi, bölgedeki en önemli uyuşturucu kaçakçılığı rotasının da kontrol edilmesi demek.

Kent, Taliban için sembolik öneme de sahip, çünkü Kunduz 2001'den önce Taliban'ın kuzeyde güçlü olduğu yerlerden biriydi. Taliban güçleri 2015 ve 2016'da da kenti ele geçirmiş ancak uzun bir süre şehirde tutunamamıştı.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz