TSK-PKK çatışması bir Hristiyan köyünü daha göçe zorluyor

Zaho'nun Batifa ilçesine bağlı Navkendal köyü, TSK ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle boşaltılma tehlikesi altında. 70 haneli köyden daha şimdiden 30 aile göç etti.

TSK-PKK çatışması bir Hristiyan köyünü daha göçe zorluyor

Duhok’un Zaho ilçesinde birkaç Hıristiyan köyünden biri olan Navkendal köyü sakinleri ve özelikle çocuklar, gece gündüz bitmeyen top ve patlama seslerinden korkuyor. Köy sakinleri, hükümetten kendilerini savunmaları için silah vermesini talep ediyor.

Köyde yaşayan çobanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK'liler arasında yaşanan çatışmalar ve bombardıman tehlikesi nedeniyle bölgelerindeki durumun kötüleştiğini ve koyunlarını otlatmaya dahi cesaret edemediklerini söylüyor.

Navkendal köyü sakinlerinden Soqa Ishaq, “Dönelim diyoruz ama nereye gideceğiz. Köy halkı fakirdir. Bizi koruyacak bir güç yok. Ne Irak hükümeti ne de Kürdistan hükümeti bizi korumak için güç göndermedi. Kürdistan hükümetinin kendimizi savunmamız için bize silah vermesini istiyoruz” dedi.

Çatışmalar nedeniyle  70 haneli köyden 30 aile göç etti. Göç edenlerin bir kısmı Zaho ve Duhok'a, diğer bir kısmı ise bir daha dönmemek üzere Avustralya, ABD ve Kanada gibi ülkelere göç etti.

Köyde çobanlık yapan Besam Eliksan da, “Koyunlarım var, koyunlarımı Bosel ve Dêrê dağlarına götüremiyorum. Çoğu zaman uçaklar füze fırlatıyor. PKK gerillaları da geçmemize izin vermiyor" diye konuştu.

Köyde ikamet eden Hritiyanların bir kısmı, IŞİD’in Musul’a saldırmasının ardından Ninova ovasından göç ederek Kürdistan Bölgesi’ne gelmiş ve bu köyde ikamet etmişti. Ancak son operasyonlar onları bir kez daha göçe zorladı.

Köyden ayrılan ve şu an Avustralya’da bulunan Nuya Yusuf da Skype üzerinden Rûdaw’a konuştu.

Yusuf, “IŞİD savaşı nedeniyle Musul'dan Navkendal köyüne kaçtık. Şimdi de savaş nedeniyle köyümüzü bıraktık” dedi.

Navkendal Köyü Muhtarı Basım Cebrail de Birleşmiş Milletler’e çağırda bulunarak, Hristiyan köylerin boşaltılmasın diye bir çözüm bulmalarını istedi.

Zaho’daki Hristiyan mercilere göre, savaş ve çatışmalar nedeniyle 9 rahip köylerindeki kiliseleri ziyaret edemiyor.

Navkendal köyündeki kilisenin rahibi de sadece pazar günleri köye gelebiliyor.

Köy sakinlerinden Maryam Sahir, "Bomba sesi geldiğinde, dağlar bombalandığında korkuyoruz" dedi.

Zaho ilçe sınırları içerisinde 28 Hristiyan köyü bulunuyor. Bu köylerden 11 tanesi operasyonların başlaması ile boşaltıldı. Zaho’daki Hristiyan mercilere göre yaklaşık 500 Hıristiyan aile göç etti. (Rudaw)