Türkiye-AB hattında ihtiyatlı adımlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'de AB liderleriyle buluşmasında "Türkiye AB'den vazgeçmedi" mesajını verdi. AB liderleri ise "Kapımız açık" derken, gerilimin aşılması için niyeti gösteren somut adım beklediklerini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de AB liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmeler, uzun süredir devam eden gerginliğin aşılması yönünde ihtiyatlı bir iyimserliğe yol açtı.
DW Türkçe'ye konuşan AB yetkilileri, NATO zirvesine katılmak için Brüksel'e gelen Erdoğan'ın önce AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ardından da Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile gerçekleştirdiği görüşmelerde "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefini muhafaza ettiği" mesajını verdiğini kaydettiler.
Erdoğan'ın AB kurumlarının liderlerine, Türkiye'nin AB sürecinden vazgeçmediği mesajını verdiğini, bu sözlerini birkaç kez yinelediğini söyleyen AB kaynakları, Türkiye ile ilişkilerin kopma noktasına geldiği bir dönemde Erdoğan'ın bu yöndeki siyasi irade beyanının önem taşıdığına dikkat çekti.
AB somut adım görmek istiyor
Görüşmelerde önemli gündem konularını, Türkiye'de insan hakları, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konularındaki kaygıların yanı sıra idam cezası tartışmaları, mülteci krizi ve Kıbrıs sorunu oluşturdu.
Erdoğan'ın verdiği mesajları olumlu olarak değerlendiren AB kaynakları, gerginliğin aşılmasının Türkiye'nin önümüzdeki günlerde atacağı somut adımlara bağlı olduğunun altını çizdiler.
Üst düzey bir AB'li yetkili, AB kurumları liderlerinin Erdoğan'a "Kapımız açık, niyetini göster" mesajını verdiklerini söylerken, Türkiye'den en kısa vadede basın ve düşünce özgürlüğü, temel haklar konusunda somut adımlar görmek istediklerini aktardı.
Yargı bağımsızlığının temini ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin garanti altına alınması yönündeki adımların Türkiye ile ilişkilerin canlandırılması için şart olduğuna dikkat çekilirken, bunun Erdoğan'a da açık bir şekilde aktarıldığı öğrenildi.
Görüşmelerde idam cezasının geri getirilmesi tartışmalarının gündeme geldiği bilgisini paylaşan AB kaynakları, "Erdoğan bu konuda nasıl bir yanıt verdi?" sorusunu, "İzlenimimiz bu konunun daha çok iç siyaset ile ilgili olduğu yönünde" sözleriyle yanıtlamakla yetindi.