'Türkiye Suriye Kürtleriyle gizli anlaşma yapabilir'

'Türkiye Suriye Kürtleriyle gizli anlaşma yapabilir'

Rus medyasında yapılan bir analizde Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyini kontrol altına alabilmek için, Suriye Kürtleri ile anlaşmaya gidebileceği öne sürüldü. 

Rus gazetesi Gazeta.ru'ya göreTürkiye, Kürtlere düşman olmadığını göstermeye çalışıyor. “Kürt medyası”nı kaynak gösteren gazete muhabiri Amaliya Zatari, Kobane’nin içine 20 metre kadar ilerleyen TSK’nin, YPG’den uyarı aldıktan sonra geri çekildiğini iddia etti. Öte yandan ANF News de Türkiye’nin sınır boyunca asker ve ağır silah yerleştirdiğini bildirdi.

Türkiye az tehlikeli partner olabilecek Kürtlerle temasa geçmeye hazırlanıyor

Gazeta.ru’nun röportaj yaptığı Çağdaş Türkiye Araştırma Merkezi uzmanlarından Yuriy Mavaşov, “Bilgimiz eksik olduğu için TSK’nın Suriye’de yeni saldırıya geçtiğini söyleyemeyiz. Saldırı olsa bile TSK’nin Kobani’de varlığı kalıcı olmaz, Türkler sadece Kürtleri püskürtmeye bakmıyor, onların amacı, asgari az tehlikeli, hatta partner olabilecek Kürt grupları ile temasa geçmektir” dedi.

Mavaşov, ileride de “yerli halktan en küçük destek bile görmeyen Türkiye”nin söz konusu bölgeyi kontrol altına alamayacağını, dolayısıyla ‘kendisinin Kürtlere düşman olmadığını göstermeye çalışarak Suriye Kürtleriyle gizli anlaşma yapmayı tercih edeceği’ tezini dile getiriyor.

İran ordusu Kürdistan'ın güneyine girebilir

EADaily ajansı, Irak Kürdistanı’nda 25 Eylül’de yapılacak referandumun, Bağdat’ın yanı sıra ABD ve İran’a da rahatsızlık verdiğini yazıyor. Hatta Arap medyasının öne sürdüğü habere göre İran ordusu bölgeye girmeye hazırlanıyor.

Ajansın haberine göre referanduma katılması öngörülen bölgeleri kontrol altına alan Kürtler, Musul operasyonu zarfında 30 bine yakın kayıp veren Bağdat ordusu ve onu destekleyen İran yanlısı Şii milisleri eski gücüne kavuşmadan bağımsızlığını ilan etmekte acele ediyor.

2005’te Irak Kürdistanı’nda yapılan referandum sonucunda katılanların yüzde 99’unun bağımsızlığa “Evet” dediğini hatırlatan ajans, 12 sene sonra bu oranın yüzde 80’ini aşmayacağını, bunun da KDP’ye büyük darbe indireceğini öngörüyor. Yapılan analize göre, bundan üç yıl önce Washington’un baskısı ile, adeta uçurum kenarına gelen Bağdat hükümetinin başarısızlığından faydalanmaktan vazgeçen Kürt liderleri, bu sefer Irak’ın artık birleşik bir devlet olmadığı konusunda ABD’yi ikna etmeye çalışacak.