‘ABD saldırısı, Erbil’e yönelik İHA saldırısına bir yanıt’

ABD hava güçlerinin İran destekli milislere yönelik hava saldırısının Erbil’i hedef alan son İHA saldırısına verilmiş bir yanıt olduğu bildiriliyor.

‘ABD saldırısı, Erbil’e yönelik İHA saldırısına bir yanıt’
ABD hava güçleri 1 saat boyunca Irak-Suriye sınırındaki İran destekli milislere ait hedeflere hava saldırısı gerçekleştirdi. Söz konusu hava saldırısının Erbil’i hedef alan son İHA saldırısına verilmiş bir yanıt olduğu bildiriliyor.
 
ABD merkezli ABC News, ABD saldırılarının Deyr ez-Zor’un batısındaki Elbu Kemal ve El Meyadin’i hedef aldığını belirtti.
 
Haberde, Irak-Suriye sınırındaki İran destekli milis hedeflerine yönelik saldırının bir etkeninin Pentagon tarafından 26 Haziran’da Erbil’e yönelik saldırı olarak tanımlandığı kaydedildi.
 
26 Haziran’da Erbil’e 3 insansız hava aracı (İHA) ile saldırı gerçekleştirilmiş, saldırı maddi zarara neden olmuştu.
 
Saldırının hemen ardından ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu kınama açıklaması yaparken, ABD News’in haberinde, ABD Başkanı Joe Biden’ın Erbil’e yönelik saldırının ardından birkaç saat sonra Irak-Suriye sınırındaki İran destekli milislere sert saldırı talimatı verdiği bildirildi.
 
Saldırının ardından Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, gece yarısı gerçekleşen saldırıyla ilgili, "Irak'taki ABD personeline ve tesislerine yönelik insansız hava aracı (İHA) saldırılarında bulunan İran destekli milislerin Irak-Suriye sınır bölgesindeki tesisleri hedef alındı" ifadesine yer verildi.
 
Saldırının ABD personelini korumak için II. Madde yetkisi uyarınca gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, "Bu akşamki hava saldırılarından da anlaşılacağı gibi, Başkan Biden ABD personelini korumak için her zaman harekete geçeceğini açıkça belirtmiştir" ifadesi kullanıldı.
 
ABD Başkanı Joe Biden, 27 Haziran akşamı Camp David’teki haftalık resmi tatilinden Beyaz Saray’a dönerken, gazetecilerin Erbil’i hedef alan saldırıyla ilgili sorularına, “Bu konuyla ilgili daha sonra konuşacağım” diyerek yanıt vermişti.
 
ABD’nin saldırısıyla ilgili ABD News’e konuşan Elbu Kemal Hastanesi personeli Abdulhamid Nezzal, hastaneye 25’i aşkın yaralının ulaştırıldığını kaydederek, bunların yarısından fazlasının ağır yaralı olduğunu ifade etti.
 
Saldırıda 6 milisin yaşamını yitirdiğini kaydeden Nezzal, ağır yaralıların Deyr ez-Zor hazsanesine sevk edildiğini bildirdi.
 
ABD’nin Irak’ta 2 bin 500’ü aşkın askeri bulunuyor. Bu askerler daha çok Kürdistan Bölgesi ile Sünni bölgelerinde bulunuyor.
K24