Türkiye ve Almanya arasında kriz tırmanıyor

Türkiye ve Almanya arasında kriz tırmanıyor

Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ve Almanya arasında kriz tırmanıyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz” dedi.Gabriel Almanya'nın ilk etapta Türkiye'ye yönelik üç ayrı noktada farklı adımlar atacağının altını çizdi.

“Hukuki güvencenin olmadığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapması tavsiyesi veremeyiz” diyen Gabriel, Alman ihracat kredi garantilerinin yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

Alman vatandaşlarına Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirileceğini de açıklayan Gabriel, ayrıca Türkiye'ye yönelik AB'nin mali yardımlarının gözden geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Gabriel’in duyurduğu önlemlerin kaçınılmaz olduğunu açıkladı.

Türkiye’den yanıtlar

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, konuya ilişkin açıklama yaptı.

Kalın, şunları belirtti:

“Türkiye karşıtlığı Almanya siyasetinde prim yapıyor diye böyle yapıyorlar. Almanya'da yaklaşan seçim yatırımı. Talihsiz açıklamaların Almanya'da yaklaşan seçime yönelik olduğunu düşünüyoruz. Alman siyasetçiler akıl tutulmasından kurtularak daha rasyonel düşünmeli.

Türkiye’ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı, Türkiye’deki Alman firmalarının tereddütlerinin, endişelerinin olduğu şeklindeki açıklamaları da şiddetle kınıyoruz. Böyle bir şey asla söz konusu değildir.”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada özetle şunları kaydetti:

“Almanya, bir yandan devletimizin bekasını hedef alan PKK ve FETÖ terör örgütleri üyelerinin kendi topraklarında rahatça dolaşmasına göz yummakta, diğer yandan da ülkemizde terör suçundan gözaltına alınan veya tutuklanan şahısların da yargıdan muaf tutularak serbest bırakılması gibi kabul edilemez taleplerde bulunuyor.”