Türkiye'de yeni eğitim-öğretim yılı başladı! İlk ders zili çaldı

Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci bugün ders başı yapıyor. Kürtler anadilde eğitim hakkı talep ederken Aleviler okullara imam atanmasına tepkili.

Türkiye'de yeni eğitim-öğretim yılı başladı! İlk ders zili çaldı

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen için 2023-2024 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor.

Okul öncesi, ilkokul 1 ve 9'uncu sınıfa adım atan öğrenciler için 4-8 Eylül uyum haftasıydı. bugün de diğer kademeler için ilk ders zili çalacak.

Sınıf tekrarı geri geldi

Öte yandan Bakanlık yeni dönemde bir dizi değişikliğe giderken; liselerde devamsızlık koşullarının yeniden düzenlenmesi, sınıf tekrarının yeniden uygulanması, açık öğretime geçişlerin zorlaştırılması ve ülke genelinde ortak yazılı sınavların yapılması gibi adımlar en çok dikkat çekenler arasında yer alıyor.

Yeni eğitim öğretim döneminin ilk ara tatili 10 Kasım'dan itibaren bir hafta sürecek. Öğrencilere, ilk dönem karneleri 19 Ocak Cuma günü verilecek. İki haftalık yarıyıl tatilinin ardından 5 Şubat Pazartesi okullar yeniden açılacak. İkinci dönem yaklaşık 4 ay sürecek. 5 Nisan'da bir haftalık ara tatil olacak. Okullar 14 Haziran'da kapanacak ve milyonlarca öğrenci yaz tatiline çıkacak.

Aleviler ve Kürtlerden açıklama

Alevi kurumları ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 16 Eylül’de İzmir’de bir miting düzenleyecek.

Mitingde okullara imam atanması (ÇEDES) projesinin iptali, laik eğitim ve eşit yurttaşlık talep edilecek.

Öte yandan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) öncülüğünde Sivil Toplum Örgütlerinin de katılımıyla “Anaokulundan üniversiteye anadilde eğitim” şiarıyla Kürtçe eğitime ilişkin Diyarbakır’da bir basın açıklaması düzenleyecek.

Rûdaw TV'nin haber bültenine bağlanan eski MED-DER Eş Başkanı ve aktivist Roni Rıfat "Maalesef geçtiğimiz yüz yılda olduğu gibi Kürt çocukları da anadillerinde eğitim hakkı olmadan eğitim görmeye başlıyor” dedi.

Roni Rıfat bu yıl 1 milyon 201 bin 138 öğretmenin atandığını ve bunun sadece 132'sinin Kürtçe öğretmeni olduğunu kaydetti.

2013 yılından beri Türkiye’de Kürtçe seçmeli derslerin başladığını belirten Roni Rıfat, o günden beri Kürt halkına taleplerinin sorulmadığını dile getirdi.

Roni Rıfat, Türkiye hükümetinin amacının Kürtçeyi geliştirmek değil oyalamak olduğunu belirterek, “İhtiyaçlara göre öğretmen ataması yapılmadı. Yüze yakın Kürtçe seçmeli sınıfa sadece 3 öğretmen atandı” şeklinde değerlendirdi.

2006 yılından itibaren özel Kürtçe kurslar açtıklarını kaydeden Roni Rıfat, “Anadil kurslarına ilgi ve alakanın fazla olduğunu fark eden devlet bu kursları 2016’da kapattılmalarını kararlaştırdı” dedi.

Eski MED-DER Eş Başkanı daha sonra yeniden kurumlarını açarak anadilde eğitim vermeye devam ettiklerini sözlerine ekledi.