UNAMI Başkanı BM’ye Kürdistan Bölgesi seçimleri hakkında brifing verdi

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinde herhangi bir ertelemenin olumsuz sonuçlara yol açacağı yönündeki uyarısını yeniledi.

UNAMI Başkanı BM’ye Kürdistan Bölgesi seçimleri hakkında brifing verdi

Kürdistan Bölgesi’nde Ekim 2022'de parlamento oylaması yapılması planlanıyordu ancak başta iktidar partileri olmak üzere Kürt siyasi partileri arasında, mevcut seçim kanunu ve seçim komisyonu konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sürecin planlanan zamanda yürütülmesini engelledi ve seçimler ertelendi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, yapılan müzakerelerin ardından ağustos ayı başında parlamento seçimlerinin 25 Şubat 2024 yapılacağını söyledi.

UNAMI başkanı Hennis-Plasschaert dün BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifing’de, “Açık olanı belirtmek gerekirse: Tüm partilerin bu yeni seçim tarihinin bir daha iç siyasi çekişmelerin kurbanı olmayacağından emin olmalarını bekliyoruz. Bölgenin demokratik sürecinin devam etmesi gerekiyor. Tehlikede olan çok şey var” dedi.

Mayıs ayında aynı konseye brifing veren Hennis-Plasschaert, Kürdistan Bölgesi'nde genel seçimlerdeki herhangi bir gecikmenin "halkın güven duygusuna zarar verebileceği" konusunda uyarmıştı.

Kürdistan Parlamentosu 111 sandalyeden oluşuyor ve bunların 11'i kota sistemi kapsamında azınlıklara ayrılmış durumda. Türkmenlerin beş, Süryani, Keldani ve Süryanilerin beş, Ermenilerin ise bir sandalyesi bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani geçen ay UNAMI Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert’i seçim konusunu görüşmek üzere kabul etmişti.