UNAMI’den Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI), Kürdistan Parlamento seçimlerinin bir an önce yapılabilmesi için atılacak adımları kolaylaştırmaya hazır olduğunu vurguladı.

UNAMI’den Kürdistan Parlamento seçimlerine ilişkin açıklama
UNAMI, 9 Ocak 2024 Salı günü resmi X hesabından yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Divan Başkanı Fawzi Hariri ile görüştükleri belirtildi.
 
Açıklamada, UNAMI'nin Kürdistan Parlamento seçimlerinin bir an önce yapılabilmesi için atılacak adımlarını kolaylaştırmaya hazır olduğu vurguladı.
 
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Basın Müşaviri İmad Cemil, 9 Ocak 2024’te yaptığı açıklamasında, komisyondan üst düzey bir heyetin, altıncı tur parlamento seçimlerinin yeni tarihini belirlemek üzere önümüzdeki günlerde Kürdistan Bölgesi Başkanlığıyla bir araya geleceğini belirtmişti.
 
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçrivan Barzani, daha önce yaptığı açıklamada, Kürdistan Parlamento seçimlerinin 25 Şubat 2024’te yapılacağını duyurmuştu.
 
Ancak, Irak Yüksek Federal Mahkemesine sunulan şikayetler nedeniyle, söz konusu seçimi yönetecek Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu çalışmalarını askıya almıştı.
 
Kürdistan Bölgesi Parlamentosunun 5. dönem Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Grup Başkanı Ziad Cabar ve Süleymaniye İl Meclisindeki Rafideyin Fraksiyonu Üyesi Amanc Nacib Şamun, Kürdistan Bölgesi Parlamento Seçim Yasası’ndaki bazı maddeler hakkında Irak Federal Mahkemesine şikayette bulunmuştu.
 
Değişiklik yapılması talep edilen maddeler, kota sandalyeleri ve seçim bölgeleri ile ilgili konuları da içeriyor.
 
Mahkemenin söz konusu şikayetlerin ele alınacağı oturumları 7 defa ertelemesi nedeniyle, seçimler için yeni bir tarih belirlenecek.
 
K24'ün aktardığı bilgilere göre; Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, gönderdiği resmi yazıyla, Kürdistan Bölgesi yetkililerine mali sorunlar yaşadıklarını ve Irak Hükümetinin seçimler için harcamaya karar verdiği parayı sağlamadığı nedeniyle çalışmaların çoğunu gerçekleştiremediğini söyledi.