Washington'dan Türkiye'ye son uyarı!
Ahval'de yer alan ve Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, "S-400 aldığı için Türkiye'ye yönelik alacağı önlemlerin ABD için acı verici ve pahalı olacağı ama kendi insanlarını tehlikeye atamayacağı" dile getirildi.
Ahval'de yer alan ve Beyaz Saray'dan kimliği açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberde, "S-400 aldığı için Türkiye'ye yönelik alacağı önlemlerin ABD için acı verici ve pahalı olacağı ama kendi insanlarını tehlikeye atamayacağı" dile getirildi.
ABD uzun zamandır Türkiye'ye Ruslardan S-400 sistemlerini almaması yolunda ihtarda bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde farklı konuşmalarda S-400'lerin Temmuz ayının ilk yarısında Türkiye'ye ulaşacağını söylemişti.
Ahval'de yer alan haberde Beyaz Saray üst düzey yetkilisinin gönderdiği uzun açıklamasında, ''Türkiye'nin almayı planladığı S-400 hava savunma sistemi ABD'nin Türkiye ile olan ilişkileri üzerinde çok ağır sonuçlar doğuracaktır'' dedi.
Beyaz Saray üst düzey yetkilisi, ''ABD'nin çok güçlü arzusu Türkiye'ye karşı bu bahsedilen ağır önlemleri almamaktır, ama bunun için Türkiye anlamlı bir şekilde S-400 satım alımını iptali yolunda angaje olması gerekir'' sözlerini sarf etti.
Salı günü basına yansıyan Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'nın ABD'ye gönderdiğin mektubun Pentagon tarafından teslim alındığını ve incelendiğini Ahval duyurmuştu.
O mektup, Türkiye'nin ABD tarafından verilen 31 Temmuz ültimatomuna cevap niteliğindeydi. Mektupla ilgili henüz ABD tarafından bir açıklama yapılmış değil.
Beyaz Ev üst düzey yetkilisi, Çarşamba günü Bloomberg'de çıkan ve Trump Beyaz Ev'inin S-400'leri aldığı takdirde Türkiye'ye üç farklı ambargo paketi ile ilgili olarak Ahval'in sorduğu sorular hakkında uzun açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"ABD, S-400 alımının kabul edilmeyeceği ve bunun ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) tetikleyeceğine dair çok ayrıntılı bir şekilde Türkiye'yi uyarmaktadır. Ocak 2019 tarihinde ABD, S-400'lerin alternatifi olarak PATRIOT hava ve füze savunma sistemini satmak üzere en güçlü teklifi Türkiye'ye yapmıştır."
ABD Kongresi'ndeki farklı yasa tasarıları F-35'lerin Türkiye'ye gitmesini S-400'lere bağlamış durumda. CAATSA ambargoları yasası 2017'nin ilk yarısında Kongre'nin her iki kanadında büyük bir oy çoğunluğu ile kabul edilerek, Trump'ın imzalamasıyla yasalaşmıştı.
Ankara'da birçokları Trump'ın Türkiye'yi, Kongre'nin CAATSA ambargolarından koruyacağını beklerken, bu açıklamada bizzat Trump'ın Beyaz Ev'inde üst düzey yetkilinin Türkiye'yi CAATSA ile tehdit etmesi dikkatleri çekiyor.
CAATSA, Rusya'nın silah, savunma ve istihbarat kurumları ile iş yapan şirketlere ve yetkililere ambargo öngörüyor. Bu şekilde Türk Savunma Sanayii'nde birçok kişi bu ambargoların muhatabı olabilecek, vize alamamak veya vizelerin iptalinden mal varlıklarının dondurulmasına kadar birçok engellerle karşılaşabilecek.
En sonra 6 Haziran tarihli Patrick Shanahan mektubu ile bir kez daha ifade edilip 31 Temmuz son tarihi verilen "S-400'ü alırsanız F-35 programından çıkartılırsınız" tehdidi bir kez daha Beyaz Ev tarafından Ahval'e gönderilen açıklamada net olarak şu şekilde ifade edildi:
"Türkiye S-400'ü alırsa şu an sürmekte olan F-35 programına katılımı mümkün olmayacaktır. S-400 bir Rus istihbarat toplama platformu olarak bizim hava güçlerimize ve pilotlarımıza risk oluşturmaktadır. Türkiye'ye S-400 aldığı için alacağımız önemler ABD için acı verici ve pahalı olacak ama kendi insanlarımızı tehlikeye atamayız."
Beyaz Ev üst düzey yetkilisinin açıklamasının son cümlesinde ise Türkiye'nin anlamlı bir şekilde S-400'ü iptal etme yoluna girdiği takdirde ''ABD bu tür iptalden doğacak sonuçları minimize etmek için görüşmeye açıktır.''