Xaneqîn Araplaştırılıyor!

Xaneqîn yeniden Araplaştırma tehlikesi altında. Irak İçişleri Bakanlığı aracılığıyla 15 bin ithal Arap’ın kimlik bilgileri Xaneqîn’e aktarıldı.

Xaneqîn Araplaştırılıyor!

Konuya ilişkin olarak Rûdaw muhabiri Hiwa Hüsameddin'e konuşan İlkokul Öğretmeni Selam Azad, “Şehrimizde farklı yüzler görüyoruz, oranın değiştiği ve buradaki Arapların arttığı aşikâr. Bu iş ve işlemlerin çoğu Medeni Durum Ofisi aracılığıyla yapılıyor. Tüm bunlar 16 Ekim olaylarının sonuçları” diye konuştu.

Irak Hükümeti’nin, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelere başka yerlerden kişilerin yerleştirilmemesi yönünde kararı var fakat bu karara Xaneqîn ve Kerkük’te uyulmuyor.

Xaneqîn’de Arap nüfusun artması ve ithal Arapların Xaneqîn’e taşınması, 140’ıncı Madde Komisyonu Xaneqîn Ofisi’ndeki sorunları daha da zorlaştırıp karmaşıklaştırıyor.

"Araplaştırma tehlikeli bir noktaya vardı"

Xaneqîn’de Araplaştırma faaliyetlerinin artığını ifade eden 140’ıncı Madde Komisyonu Xaneqîn Ofisi Başkanı Rewa Semir, “Xaneqîn’deki Araplaştırma, tehlikeli bir noktaya varmış durumda. Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeler ve 140’ıncı Madde’nin iş ve işlemleri için eskiden 5 yıl gerekliyken şimdi bu işlemleri yapmak için 10 yıla ihtiyaç var. 16 Ekim olaylarından sonra Xaneqîn’de Araplaştırma faaliyetleri arttı. 4 bin 280 Kürt ailesi artık Xaneqîn çevresindeki köylerinde yaşamıyor” ifadelerini kullandı.

Xaneqîn’deki 24 Kürt köyü tamamen Araplaştırıldı.

25 Kürt okulundaki eğitim dili Arapça yapıldı. Xaneqîn’i Araplaştırma tehlikesi gittikçe artıyor.

Irak Temsilciler Meclisi Üyesi Sozan Mensur, Xaneqîn’in demografik yapısının değiştirilmeye çalışıldığını ifade ederek şunları dile getirdi:

"Bir Araplaştırma kampanyası uygulanıyor ve Xaneqîn demografisini değiştirme çabası var. Bu asla kabul edilemez.

Irak’ın özgürleştirilmesi sürecinden sonra kendi yerlerine dönen Araplar tazminatlarını aldılar ve şimdi de Xaneqîn’e geri dönmek istiyorlar.”

140’ıncı Madde Komisyonu Xaneqîn Ofisi verilerine göre, Xaneqîn sınırındaki Sediye ve Karatepe köylerinde az sayıda Kürt kaldı.

Ayrıca, Kürtlere ait 184 bin dönüm tarım arazisinin büyük bir kısmı Araplara verildi. Yine Kürtlere ait 456 bin dönüm arazisi de Araplara verilmek isteniyor.

Xaneqîn, Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerden biri. Geçtiğimiz dönemlerde de Xaneqîn’e yönelik Araplaştırma girişimleri gündeme gelmişti.