Xaneqîn'deki ayaklanma nasıl başladı?

Xaneqîn'deki ayaklanma nasıl başladı?

Xaneqîn’de Kürtlerin, elinde Kürdistan bayrağı olan yaşlı bir vatandaşın Heşdi Şabi mensuplarınca dövülmesi üzerine ayaklandığı öğrenildi.

Xaneqîn’de babası ve 4 kardeşiyle birlikte gece saatlerindeki ayaklanmaya katılan bir vatandaş, Rûdaw TV’nin canlı yayınına telefonla bağlanarak şunları anlattı:

“Akşam saatlerinde 3 Heşdi Şabi mensubu, Hanekinli yaşlı bir adama saldırdı. O yaşlı adamın elinde Kürdistan bayrağı vardı, zorla almak istediler. Ancak bunu gören halk kendini tutamadı ve silahlarını alıp Heşdi Şabi’ye karşı ayaklandı.”

Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan vatandaş, “Biz karşı durunca çok korktular, Hummer’larını bırakıp kaçtılar. Heşdi Şabi mensuplarını ‘Bizi vurmayın’ derken rezil şekilde gördük. Daha sonra onların bayraklarını indirdik, araçlara Kürdistan bayrağını astık” diye anlattı.

Ne Irak bayraklarını ne de araçları ateşe vermediklerini söyleyen vatandaş, “Bu Kürtlere yakışmaz” dedi.

Xaneqînli vatandaş devamında şunları söyledi:

“Ayaklanma başlamadan birkaç saat önce babam bana ve 4 kardeşime, ‘Ayaklanın ve Heşdi Şabi’yi kentten çıkarın’ dedi. Biz de o güç ve heyecanla dışarı çıktık, yapacağımız yaptık.”

Kenti ele geçiren Heşdi Şabi ilk iş, resmi kurumlardaki Kürdistan bayraklarını indirip kendi bayraklarını  astı. Xaneqînliler ise Heşdi Şabi kentten çıkardıktan sonra Hüseyniyeler (Şii camisi) dahil her yere Kürdistan bayraklarını çekti.

Xaneqînli vatandaş son olarak, “Biz canımızı düşünmüyoruz, toprak için savaşıyoruz. Çünkü gariban halk olarak düşmanı kentten çıkarabildik. Ülkemizin siyasilerinden ve liderlerinden birlik olmalarını, kutsal Kürdistan topraklarını korumalarını istiyoruz” dedi.

Xaneqîn 16 Ekim günü Heşdi Şabi ve Iraklı güçlerin denetimine girmişti.