ABD Konsolosluğundan Halepçe mesajı: Kürdistan halkının yanındayız

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, Halepçe şehitlerini anarak, “Bu tür korkunç trajedilerin bir daha yaşanmasını önlemek ve barışı desteklemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

ABD Konsolosluğundan Halepçe mesajı: Kürdistan halkının yanındayız

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğundan yapılan açıklamada, Halepçe’de Saddam Hüseyin rejiminin kimyasal silahlar kullanarak sadece 20 dakika içinde 5 binden fazla masum sivili katlettiği 10.000'den fazla kişinin de ağır yaralandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “ABD, güvenli, demokratik ve müreffeh bir gelecek sağlamak için Irak Kürdistan Bölgesi halkının yanında olacağına dair kararlılığının altını çiziyor” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Bu tür korkunç trajedilerin bir daha yaşanmasını önlemek ve barışı desteklemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Halepçe Katliamı

16 Mart 1988'de dönemin Irak hükümeti, Saddam Hüseyin’n talimatı ile Halepçe'ye kimyasal silahlarla saldırdı.

En az 5 bin kişinin hayatını kaybettiği katliamda 10 binden fazla kişi de yaralandı. Yaralıların büyük çoğu kimyasal silahların etkisiyle kronik hastalıklara yakalandı.

Tarihe “Halepçe Katliamı” olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkına karşı 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı’nın en acı ve en son etabıydı.