Irak Havacılık Otoritesi: Türkiye, Süleymaniye Havalimanı ile ilgili bize yanıt vermiyor

Irak Sivil Havacılık Otoritesi sözcüsü Cihad Kazım, Türkiye tarafının Türk hava sahasının Süleymaniye Havalimanı'ndan yapılan uçuşlara kapatılması konusunda kendilerine her hangi bir yanıt vermediğini söyledi.

Irak Havacılık Otoritesi: Türkiye, Süleymaniye Havalimanı ile ilgili bize yanıt vermiyor

Rûdaw’a konuşan sözcü Cihad Kazım, "Süleymaniye Havalimanı'na Türk hava sahasını açmaya yönelik yeni bir gelişme yok" dedi.

Kazım, "Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Türk hava sahasının kapatılmasının gerekçelerini sorduk ancak iki taraftan da herhangi bir yanıt alamadık" diye konuştu.

Türk Hava Yolları 3 Nisan’da Süleymaniye havaalanına yapılan uçuşları askıya almıştı. Türkiye hükümeti de PKK'nin Süleymaniye'de “artan faaliyetlerini” gerekçe göstererek hava sahasını Süleymaniye'ye yapılan tüm uçuşlara kapatmıştı.

 Rûdaw konuyla ilgili Irak Parlamentosu’ndan ilgili komitede yer alan milletvekiliyle temasa geçti. Ancak vekiller de yeni bir gelişme olmadığını aktardı.

Kürdistan Parlamentosu Ulaştırma ve İletişim Komisyonu Başkanı Lokman Werdi, Luqman Wardi, Türkiye’nin tek taraflı kararından bu yana Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin hava sahasının yeniden açılması konusunda herhangi bir çaba harcamadığını savundu.

Werdi, “KYB ekibi başkanı Kubad Talabani'nin çabaları dışında, Ulaştırma Bakanlığı da ihmalkar davrandı. Hatta hava sahasının açılmasını talep ettiklerini bile duymadık” dedi.  

Kürdistan İthalat ve İhracatçılar Birliği Süleymaniye Şubesi Başkan Yardımcısı Ata Muhammed, Süleymaniye Havalimanı'ndaki ticaret hacmi geçen yıl 12 milyar dolar olduğunu, hava yolu ile tekstil, gıda ve elektronik eşya ticareti yapıldığını söyledi.