ABD, Rojava'da Suriye'nin en büyük askeri üssünü inşa ediyor

ABD, Rojava'da Suriye'nin en büyük askeri üssünü inşa ediyor

Rojava yönetiminden bir kaynağın BasNews’e verdiği bilgiye göre ABD, Rojava’da en büyük askeri, stratejik kara ve hava üssünü inşa etmeye başladı.

Adının açıklanmasını istemeyen Rojavlı bir siyasetçi BasNews’e verdiği bilgiye göre, ABD Hesekê’nin Şaddadi ilçesinde büyük bir askeri üs inşa etmek amacıyla bölgenin ileri gelen zenginlerinden  Şeyh Ali Hammad El Esad'dan 50 dönüm toprak satın aldı. ABD’nin Şaddadi bölgesindeki halihazırdaki askeri üssünü genişleterek, daha kalıcı, kara ve hava üssü inşa etmek amacıyla toprak satın aldığı öğrenildi.

 Kaynak,ABD’li uzmanların ve teknisyenlerin yanısıra ağır vinç ve sondaj ekipmanlarının bölgeye gelerek askeri üste çalışmaya başladığını sözlerine ekledi.

ABD’nin Şaddadi bölgesindeki askeri üssü genişletme planın Washington yönetiminin bölgede daha uzun süre kalma planı olduğunun bir işareti olarak yorumluyan  kaynak, “ Şaddadi’deki askeri üs Suriye'deki en büyük stratejik Amerikan merkezi askeri üssü olacak” ifadelerini kullandı.

Kaynağın yorumuna göre Şaddadi bölgesi Hesekê ve Irak sınırındaki Deyr ez  Zor bölgesi arasında yer alaması nedeniyle stratejik bir öneme sahip.

“Şaddadi bölgesi hem petrol hem de gaz kaynakları anlamında zengin bir coğrafya” diyen kaynağa göre, doğuda Irak sınırından batıda Türkiye sınırına kadar olası bir saldırıda her yere müdahale edebilecek bir mesafede yer alması bakımından da Şaddadi’nin stratejik olduğunu kaydetti.

Rojavalı kaynağa göre  Şaddadi askeri üssü Deyr ez Zor’un Irak  sınırını, Rimelan askeri üssü Semalka’daki geçişleri kontrol ederken Himo üssü ise Amişlo kırsalını kontrol ediyor.

BasNews’e konuşan kaynağa göre Rojava’daki ABD üsleri her yeönden gelebilecek saldırılara karşı birbirini koruyacak şekilde inşa edildi.

Demokratik Suriye Güçleri(HSD) Koalisyonun da desteği ile 2016 yılında Hesekê’nin Şaddadi bölgesindeki IŞİD unsurlarını temizlemişti.