Aldar Xelil: PYD adına birlik görüşmesi dayatmaları kabul edilemez

Aldar Xelil: PYD adına birlik görüşmesi dayatmaları kabul edilemez

Ronahi TV’de Buyer programına katılan PYD Eş Başkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelil, ENKS ile yürütülen birlik çalışmalarına ilişkin değerlendirmesinde ENKS’nin, görüşmeleri Kürt Ulusal Birliği Partileri üzerinden yürütülmesine karşı çıktığını, ikinci aşamanın hangi esaslar üzerinden yürütüleceğinin halen tartışıldığını, söyledi.

PYD ile ENKS arasında yürütülen birlik çalışmalarının birinci aşamasının bitiminden sonra, gözler ikinci aşamaya çevirilmişken, ENKS’nin görüşmeleri sadece PYD ile yapmak istemesi üzerine sürecin uzayabileceği ortaya çıktı.

Ronahi TV’de yayınlanan Buyer programında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan PYD Eş Başkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelil, görüşmelerin ikinci aşamasını Kürt ulusal birliği partileri adına sürdürmek istemelerine ENKS’nin olumsuz yaklaştığını, kendilerinin de PYD adına görüşmeleri sürdürmeyi yanlış gördüklerini, dolayısıyla da görüşmelerin bu görüş ayrılığından kaynaklı bundan sonra nasıl yürütüleceğinin halen tartışma konusunu olduğunu, kaydetti.

ENKS’nin bu yaklaşımını kabul etmediklerini kaydeden Xelil, “Bizim dışımızda 24 parti daha var. Biz burada savunma, toplumsal, diplomasi, Özerk Yönetim’in oluşturulması konularının hepsinde birlikte hareket ettik. Dolayısıyla bugün birlik çalışmalarını yürütürken bu partileri işin dışında bırakıp sadece PYD adına görüşmeleri yürütmek doğru değildir ve bu dayatmalar kabul edilemez” dedi.

BİRLİK ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ

Xelil, kendilerinin birlik çalışmalarına önem verdiklerini, böyle olmaması durumunda kendilerinin de daha başka tutum alabilecek durumda olduklarını belirterek, “Biz de parti olarak eğer siz kabul etmiyorsanız görüşmeye gelmiyoruz diyebilirdik. Çünkü ENKS bundan bir süre önce Hewler’e de gitti. Döndükten sonra da biz kabul etmiyoruz dediler. Sonra görüşme talep ettiler ama Kürt Ulusal Birliği Partileri temsilcileriyle görüşme yapmayacaklarını söylediler. Eğer biz gerçekten de birliğe önem vermeseydik, o zaman diyebilirdik ki biz de görüşmeye gelmiyoruz. Oysa biz gerçekten birliğin gelişmesini istiyoruz. Onun için de bir çözüm yolu bulmak için görüşmeye gittik” dedi.

Görüşmelere gözlemci olarak katılan tarafların da ENKS’nin bu tutumunu yanlış bulduklarını ifade eden Xelil, ENKS’nin tutumunu bir örnekle şöyle açıkladı: “Şimdi sizin bir isminiz var, biz sizinle bir görüşme gerçekleştirince illa sen ismini değiştireceksin, ben öyle seninle görüşürüm diyebilir miyim? Bu olacak gibi değildir. Herkes kendisine istediği ismi koyabilir. Esasta önemli olan ne görüşeceğiniz”

kaynak ANHA