Kürdler, ABD ve Rusya ile koruma anlaşmaları yaptı

Newsweek'de yer alan haberde, Batı Kürdistan'ın Efrin bölgesinde Kürd savaşçılar ile Rusya ve ABD'nin koruma anlaşmaları yaptığı belirtildi.

Kürdler, ABD ve Rusya ile koruma anlaşmaları yaptı

Efrin'den açılan ateşle bir Türk askerinin hayatını kaybetmesi üzerine Rus Maslahatgüzarının Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasını, "Türkiye, Rusya'dan yanıtlar talep ediyor” sözleriyle duyuran Newsweek, bölgedeki Kürd savaşçılarının Rusya ve ABD ile 'yaptıkları koruma anlaşmalarına' işaret etti.

'Uluslararası güçler arasındaki son atışma'

Haberde Hatay'da Türk askerinin hayatını kaybetmesi olayına işaret edilerek şunlar belirtildi:

Türkiye, Rusya ve ABD, İslam Devleti ile mücadele için ayrı operasyonlarda yer alırken Suriye'de farklı güçleri destekliyorlar. Ankara, militan Kürd gruplarını, onlarca yıl Türkiye'de gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu üstlenmiş olan Kürd milliyetçi gruplarıyla bağları nedeniyle terörist olarak niteliyor. Perşembe günü yaşanan diplomatik olay, savaşın mahvettiği Suriye'de aktif uluslararası güçlerin arasındaki son atışma.

Haberde ABD'nin Kürdlerin hakim olduğu ve YPG'nin içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) sponsorluk yapmasından zaten mutsuz olan Türkiye'nin, Perşembe günü Rusya'nın Efrin'de YPG savaşçılarına eğitim verme kararından kızgınlık duyduğu ifade edildi.

'İhtilafın ardından ilk gayrı resmi ittifak'

Newsweek, Türkiye'nin "Fırat Kalkanı” operasyonuna değindiği haberinde ABD ihtilafının ilk aşamasında Batı destekli isyancı gruplara verdiği desteği DSG'ye kaydırmaya başlarken 2015 yılında ihtilafa dahil olan Rusya'nın Esad rejimine, diğer savaşan grupların üzerinde üstünlüğünü elde etmesine imkan sağladığı görüşünü dile getirdi.

Mart başında ise Moskova'nın "Türkiye ve müttefiki isyancıların Minbic'e ilerlemesini engellemek için” Suriye ordusu ile DSG arasında bir anlaşmaya arabuluculuk yaptığını anlatan Newsweek, bunun ardından ABD'nin de kente asker konuşlandırdığına dikkat çekerek bu gelişmeyi "ihtilafın başlamasından bu yana ABD ile Rusya arasında ilk gayrı resmi ittifak” olarak nitelendirdi.