Rojavalı insan hakları örgütleri çocukların silah altına alınmasını kınadı

Rojava’daki insan hakları örgütleri çocukların silah altına alınmasını kınadı.

Rojavalı insan hakları örgütleri çocukların silah altına alınmasını kınadı

Rojavalı 5 insan hakları örgütü çocukların askere alınmasını kınayan ortak bir açıklama yayımladı.

Suriye Kürt İnsan Hakları Örgütü (DAD), Suriye İnsan Hakları Örgütü(MAF), Suriye İnsan Hakları Kürt Komitesi (El-Resid), Suriye Düşünce Mahkumlarının Haklarını Savunma Örgütü (Rewangeh) ve Suriye Kürt Yazar ve Gazeteciler Birliği ortak bir açıklamayla Rojava'da çocukların silahlandırılmasını kınadı. 

Açıklamada Rojava özerk yönetimine çocukların silahlandırılmaması ve askeri kurumlarda yer verilmemesi çağrısı yapıldı.

İnsan hakları örgütlerinin açıklamasında, çocukların silah altına alınarak askeri birliklere dahil edilmesini endişeyle karşıladıkları kaydedildi. 

Açıklamanın devamında, en son Tirbe Spi’de 14 yaşındaki Sêmêl Zêdan İsmail ve 15 yaşındaki Mirav Adnan Xişo isimli iki kız çocuğunun askeri birliklere alınması örnek gösterilerek söz konusu uygulamanın "insan hakları ve çocuk haklarına aykırı olduğu" belirtildi. 

Rojavalı örgütler, ilgili taraflar ile Birleşmiş Milletler'e, 18 yaş altındaki çocukların silah altına alınmasının önüne geçilmesi ve çocukların ailelerine teslim edilmesi çağrısında bulundu.

BM: DSG 2022’de 637 çocuğu silahlandırdı

BM Haziran ayında Suriye savaşında çocukların kullanılmasına ilişkin son raporunda, ülkedeki durumun istikrara doğru ilerlemesine rağmen çocukların silahlanmasının arttığını ve Demokratik Suriye Güçleri'nin(DSG) geçen yıl 637 çocuğu silahlandırdığını açıklamıştı.

2019'da DSG, Birleşmiş Milletler ile bir anlaşma imzaladı ve 18 yaşın altındaki insanları silahlandırmaya son verme sözü verdi. Bu amaçla DSG kontrolleri altındaki bölgelerde çok sayıda çocuk koruma ofisi açmıştı.