Mehdi Dawud: Serêkaniyê’de eskiden 80 bin Kürt vardı, şimdi 50 Kürt var

2019’daki askeri operasyondan sonra Türkiye ve güdümündeki silahlı grupların denetimine giren Serekaniye’deki son durum hakkında bilgi veren aktivist Mehdi Dawud, Serekaniye’de operasyondan önce 80 bin Kürt bulunduğunu ancak şimdi sadece 45-50 Kürt'ün bölgede kaldığını söyledi.

Mehdi Dawud: Serêkaniyê’de eskiden 80 bin Kürt vardı, şimdi 50 Kürt var

2019’daki askeri operasyondan sonra Türkiye ve güdümündeki silahlı grupların denetimine giren Serekaniye’deki son durum hakkında Rudaw’a konuşan Rojavalı aktivist Mehdi Dawud, Harekat nedeniyle bölgede yaşayan Kürtlerin neredeyse tamamı Rojava’nın diğer bölgelerine göç ettiğini anlattı. 

"Kürt aileler Serekaniye'de kalmıyor"

Dawud, Serekaniye 'de kalan Kürtlerin sayısıyla ilgili, " Serekaniye 'de Kürtler var ama sayıları çok az. Şehirde sadece 45-50 Kürt kaldı. Serekaniye ve köylerinde 177 bin 250 kişi yaşıyordu. Yaklaşık 80.000 Kürt vardı. Şimdi bunlardan sadece 50 tanesi kaldı. Geriye kalanlar aile değil, gençler ve bağımsız bieyler. Bazı kişilere işkence yapıldı ama yine de şehri terk etmediler. Mesela komşum Mahmud Emo… Elini kırdılar ama yine de Serekaniye'den çıkmadı” diye konuştu.

"Mallarımıza el koydular"

Mehdi Davud, Serekaniye 'deki evinde şu anda İdlibli bir kişinin yaşadığını açıklayarak şöyle devam etti:

"Bir gün Mahmud'un eşi yanlarına giderek ‘bu evin sahibi bir gün geri dönerse ne yapacaksınız?’ diye soruyor. Kadın gelse bile hiçbir şey yapamayacağını, evin artık kendi evleri olduğunu söylemiş. Bütün dükkanlarımıza, fabrikalarımıza el koymuşlar. Suriye'nin diğer şehirlerinden getirilen Arapların da olduğu söyleniyor. Doğrulanmadı ama bazı Iraklı Arapların da oraya gittiği söyleniyor.”

Mehdi Davud, neredeyse her hafta silahlı gruplar arasında, göçertilen Kürtlerden geriye kalan mallar üzerinde çatışmalar çıktığını söyledi.

“Serekaniye'deki sorunlar konuşulmuyor”

Orada kim daha güçlüyse mahkemelerin onların lehine karar verdiğini belirten Dawud şöyle devam etti:

" Serekaniye'de ihlaller ve istismarlar yaşanıyor. Bugüne kadar ne halk, ne dünya, ne o güçlü devletler, ne meclislerdeki Kürt partileri, ne mecliste olmayanlar bunu konuşuyor. Serekaniye'de İslami gruplar iktidarda. Evlerimize el koyduklarında Allahu Ekber diyorlar.”

"Geri dönmek istiyoruz"

Devlet ve Kürt partilerinin geri dönmeleri için kendilerine yol açması gerektiğini, mağdur edilmemeleri halinde Serekaniye'ye döneceklerini vurgulayan Mehdi Dawud, “Geri dönebilirim. Eğer bir taciz olmazsa oraya gidip çadırda da kalabilirim. Bütün taraflara geri dönmek istediğimizi söyledik. Serekaniye halkı olarak Meclis (ENKS) üyeleriyle görüştük. Halkımız perişan durumda. Halkımızın durumu eskiden iyiydi. Şimdi hiçbir şeyleri kalmamış. Orada yaşayan halkın yüzde 98'i Kürt’tü. Arabaları ve arazileri vardı” diye konuştu.

"Kürdistan Başbakanı bize yardım etsin"

Mehdi Dawud son olarak, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’den çocuklarının eğitiminde kendilerine yardımcı olmasını ve Rojavalı mültecilere oturum hakkı verme konusunda kolaylık sağlamasını istedi.