ABD, Rojava'dan çekilme iddialarını yalanladı

Biden yönetiminin Suriye'den çekilmeyi gözden geçirdiği yönündeki haberlere, ABD savunma ve dışişleri bakanlıklarından yalanlama geldi

ABD, Rojava'dan çekilme iddialarını yalanladı

ABD'de Joe Biden yönetiminin başkanlık seçimleri öncesinde Suriye'den çekilme planlarını değerlendirdiği ve Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) Beşar Esad yönetimiyle bir ortaklık planı sunduğu yönündeki haberlere yalanlama geldi. ABD dışişleri ve savunma bakanlıkları, çeşitli basın kuruluşlarından gelen sorular karşısında söz konusu iddiaların doğru olmadığını belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) bir sözcü, Rus haber ajansı RIA Novosti'nin ilgili sorusuna yanıtında, Foreign Policy dergisinde dört farklı kaynağa dayandırılan çekilme iddiası için "hatalı" dedi. İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD'li yetkili ise CNN International'a "Biden yönetimi, Suriye'deki askerleri çekmeyi düşünmüyor" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü ise dün Rudaw sitesinin sorusuna yanıtında, "ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna ilişkin pozisyonunun değişmediğini" vurguladı. Washington'ın Rojava'da hem Türkiye'ye hem DSG'ye gerilimi düşürme çağrısı yaptığını yineleyen sözcü, "Pozisyonumuz değişmedi. Ateşkes hatlarını desteklemeye ve şiddetin azaltılması çağrısı yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.