ABD'li senatör: Rojava'ya destegimiz artmalı,Kürtlerin kaderi Türkiye'ye bırakılmamalı

ABD’nin New Hampshire eyaletinin Demokrat Partili senatörü Cynthia Jeanne Shaheen, ABD’nin bölgeden askerini çekmesinin Kürt güçlere ihanet olacağını belirterek ABD askeri varlığının bölgede daimi olması gerektiğini söyledi.

ABD'li senatör: Rojava'ya destegimiz artmalı,Kürtlerin kaderi Türkiye'ye bırakılmamalı

ABD’nin New Hampshire eyaletinin Demokrat Partili senatörü Cynthia Jeanne Shaheen, ABD’nin bölgeden askerini çekmesinin Kürt güçlere ihanet olacağını belirterek ABD askeri varlığının bölgede daimi olması gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü (USIP) tarafından gerçekleştirilen ve 12 ABD’li senato üyesinin katıldığı “Suriye’nin durumu ve Suriye’deki ABD stratejisinin ne olacağı” konusunda kapsamlı bir çalışma hakkında bilgi veren ABD’nin New Hampshire eyaletinin Demokrat Partili senatörü Cynthia Jeanne Shaheen, ABD’nin bölgeden askerlerini çekmesinin Kürtlere ihanet olacağını söyledi.

IŞİD, ABD'nin Askerlerini Çekmesini Bekliyor

Barış Enstitüsü (USIP) tarafından yazılan raporu hakkında görüşlerini açıklayan ABD’li senatör Shaheen, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Raporda terör örgütü IŞİD’in Suriye ve Irak topraklarında hala mevcut olduğu, ancak terör örgütü IŞİD’in ABD’nin ani bir geri çekilme kararının beklentisinde olduğu ve IŞİD’in sessizliğinin böylesi bir karar sonrasında sona ereceğine yer verildi.  

Raporda ayrıca Kürt güçlerin desteğiyle mağlup edilen terör örgütü IŞİD’in çekildiği bölgelere ABD tarafından yapılan 200 Milyon dolarlık yardımın bölgedeki şartları olumlu yönde değiştirdiği ve mali yardımların devam etmesi istendi.

ABD askeri Varlığı Devam Etmeli

Barış Enstitüsü (USIP) tarafından yazılan raporun son kısmında ABD askeri varlığının sınırlı da olsa devam ettirilmesi gerektiği, "ABD birliklerinin Suriye'de sınırlı sayıda olsa bile aşırılık yanlısı örgütün geri dönüşünü engelleyeceği" belirtildi .

ABD Askerlerini Çekmek, Kürtlere İhanet Etmek Olacak

Barış Enstitüsü (USIP) tarafından yazılan rapora her yönüyle katıldığını belirten ABD’li Demokrat Partili Senatör Cynthia Jeanne Shaheen, ABD’nin asker çekme kararının Kürtleri müttefiklerini olumsuz yönde etkileyeceğini ve bunun bir ihanet olacağını söyledi. “İkinci dünya Savaşından sonraki en büyük insani kriz“ olarak nitelendirdiği Suriye İç savaşı sonrası, ABD’nin Kürtlere destek vermesinin önemli olduğuna vurgu yapan ABD’li senatör Cynthia Jeanne Shaheen , “Modern zamanların en büyük krizine neden olan Esad Rejimi, Rusya ve İran’a Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerini bırakmak mümkün değildir. Ayrıca radikal teröristlerin temizlediği alanlarda Türkiye’nin adına Güvenli Bölge dediği yeni alanları oluşturulması ve genişletilmesi, ortağımız olan Suriye Demokratik Güçlerinde (SDF) ihanet etmek ve onları bilinmeyene sürüklemek olacaktır.” Dedi.

Asker Çekme Planı Aptalca

ABD’li senatör Cynthia Jeanne Shaheen, ABD’nin olası bir “Suriye’den Asker Çekme” kararını “aptalca” sözüyle değerlendirerek, ABD’nin olası bir asker çekme operasyonunun IŞİD ve diğer terör örgütlerine alan açacağını söyledi.

Bölgede ABD'nin askeri ve siyasi varlığının etkisinin, radikal dinci terör örgütlerinin Suriye'yi teröre başlama noktası olarak görmelerini engellediğini belirten ABD’li senatör, ele geçirilmiş olan binlerce IŞİD teröristinin yanı sıra her an savaşmaya hazır hale gelebilecek 18 Bin kadar radikal cihatçının bölgede tekrar etkin olabileceğini söyledi.

Kürtlerin Kaderini Türkiye'ye Bırakmak Akıllıca Değil

Türkiye’nin Kürtlerin denetimindeki bölgelere yönelik politik argümanlarını da değerlendiren ABD’li senatör Cynthia Jeanne Shaheen, “IŞİD’den kurtarılan bu alanlar normal hayata döndüler ve çiftçiler çalışmaya geri döndü. ABD’nin bölgedeki askerlerini çekerek Suriye Demokratik Güçleri’ndeki ortaklarımızı ve bölge insanının kaderini Türkiye’ye bırakması pek akıllıca değil. ”

Raporun hazırlık safhasında Kürt güçlerin denetimi altındaki alanlarda yaptıkları incelemelerden de hayranlıkla bahseden ABD’li senatör Cynthia Jeanne Shaheen, “IŞİD’den kurtarılmasının ardından Suriye'nin kuzeyi ve doğusunda yaptığım ziyaretlerimde bölgede kalan ABD askerini geri çekmenin aptalca olacaktır. Sayılarının olmamasına rağmen yine de olumlu bir etki yaratıyorlar. Minbiç'teki temaslarımız sırasında Senatör Lindsey Graham ile birlikte korumasız yürüdük.”dedi.

Cynthia Jeanne Shaheen

New Hampshire'dan kıdemli ABD Senatörü olarak görev yapan Amerikalı bir politikacıdır. Demokrat Parti’nin bir üyesi, New Hampshire’ın tarihindeki ilk kadın ABD Senatörü, New Hampshire’ın ilk kadın Valisi ve Amerikan tarihinde hem Vali hem de ABD Senatörü olarak seçilen ilk kadın.