ABD’den Armita Geravand mesajı: İran rejiminin kırılganlığını göstermektedir

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimi, İran’ın başkenti Tahran’daki metro istasyonunda, başörtüsünü islami kurallara göre takmadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından darp edilerek hayatını kaybeden 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand için üzüntü duyduğunu bildirdi.

ABD’den Armita Geravand mesajı: İran rejiminin kırılganlığını göstermektedir

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, X platformunda paylaştığı mesajda, “Armita Geravand'ın toplum içinde başörtüsü takmadığı için İran'ın ahlak polisi tarafından dövülmesinin ardından hayatını kaybettiğini öğrenmek beni derinden üzdü. İran'ın kendi halkına karşı uyguladığı devlet destekli şiddet dehşet vericidir ve rejimin kırılganlığını göstermektedir. ABD, kadınların ve kız çocuklarının hakları için baskı yapmaya devam edecek ve İran halkının insan hakları ihlallerinden İran'ın sorumlu tutulması için uluslararası toplumla birlikte çalışacak” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Rojhılat ve İranlı aktivistler tarafından sosyal medyada yaklaşık bir ay önce yayılan bir videoda Tahran’da genç bir kadının baygın bir halde ahlak polisleri tarafından metrodan çıkarıldığı görülüyordu.

İddialara göre genç kadın metroda başörtüsü düzgün takılmadığı için itildi ve sert zemine düşerek baygınlık geçirdi.

Daha sonra görüntülerdeki kişinin Rojhılat’ın Kirmanşan nüfusuna kayıtlı 16 yaşındaki Kürt kızı Armita Geravand olduğu ve Tahran’daki bir hastanede komada olduğu duyuruldu.

Hastaneye kaldırılan Armita Geravand, 28 gün komada kaldıı. Geçen hafta beyin ölümü gerçekleşen ve dün de hayatını kaybeden Armita Geravand'ın cenaze töreni de engellendi. İran polisi Geravand’ın memleketi Rojhilat’ın Kirmanşan kentinde defnedilmesine izin vermedi. Gerevand bugün Tahran’da toprağa verildi.

İran yönetimi, Geravand'ın ahlak polisinin şiddetine maruz kaldığı iddiasını reddederek, Geravand'ın tansiyonunun düşmesi sonucu bayıldığını, düşerken başını çarptığını, güvenlik güçleriyle herhangi bir olay yaşanmadığını öne sürüyor. Aynı gerekçe İran yönetimi tarafından Jina Emini için de söylenmişti.

Jina Emini de darp edilmişti

Jina Emini 13 Eylül 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protesto gösterilerinde güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürülmüştü.