ABD'den Türkiye'ye: El Bab'dan aşamalı çekil

Rusya'nın dün Bab'da TSK ve ÖSO noktalarını vurdu. Bugün Ankara'ya gelen CIA Başkanı'nın çantasında ise "güvenli bölge” bulunuyor. CIA Başkanı'nın Erdoğan'la görüşmesi sonrası Genel Kurmay Başkanlığı'nda acil zirve yapan Hükümet, Bab'dan "aşamalı çekilmeyi" görüştü.

ABD'den Türkiye'ye: El Bab'dan aşamalı çekil

Son iki gündür Suriye'de yaşanan sıcak gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Son iki günde beklenmedik gelişmeler yaşanmaya başlandı. Rusya hava saldırıları ve bu akşam Suriye rejim güçleriyle başlayan sıcak temas ve bir yandan da ABD'nin tavrı, Bab'da son viraja girildiğini gösteriyor.

CIA Başkanı güvenli bölge istediklerini tekrarlamış…

ABD'nin Şehba bölgesine yönelik "güvenli bölge" arayışı olduğu ve bunu, Mart ayı başında toplanacak Cenevre 4 görüşmelerine getireceği biliniyor. Rusya'nın söz konusu bölge için "Rejim onaylı olması lazım" tutumu, bölgenin önemli yerleşim merkezlerinden olan Bab'ın kime kalacağının önemini artırıyor şimdiden.

Suriye güçleri ve TSK, El Bab'da karşı karşıya geldi

Bu tartışmaların başlamasıyla güneyden hareket eden Suriye güçleri Bab'a dayandı. TSK ve ÖSO grupları da Bab'ın kuzeybatısındaki Şêx Akil Tepesi ve kent hastanesini kontrol altına almış durumda. Bu hamlelerden sonra Moskova Antlaşması ile Rusya'nın Türkiye'ye, Astana görüşmeleriyle de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gruplarına kabul ettirdiği "meşru güç" Suriye rejimi ile TSK bu akşam saatlerinde sıcak temas sağladılar. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusu ile Fırat Kalkanı'nı yürüten TSK ve ÖSO arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını duyurdu.

İngiltere merkezli gözlemevine göre, El Bab bölgesinde Suriye Ordusu ile TSK ve bünyesinde Fırat Kalkanı'a katılan güçler arasında şiddetli çatışmalar akşam saatlerinde başladı.

Suriye Ordusu'ndan oluşan rejim ittifakıyla TSK tarafından desteklenen muhalif güçler arasında başlayan sert çatışmalara Türk askerlerinin de katıldığı belirtildi.

Gözlemevi: Çatışmaları Suriye başlattı

Çatışmalar El Bab'ın Güneybatı bölgesinde bulunan El Goz ve Ebu Zendin'de çıktı. İngiltere Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre çatışmalar rejim güçlerinin ateş açması üzerine başladı.

Akşam saatlerinde Suriye Ordusu ile ÖSO arasında El Bab'ın güneybatısındaki Ebu Zendin ve El Goz köyünde çatışmalar yaşandı. Fırat Kalkanı Operasyonu'nda yer alan ÖSO güçleri IŞİD'le savaşan Suriye Ordusu'na saldırdı. Çıkan çatışmada ÖSO'dan 3 kişi ölürken, 5 kişi yaralandı. Suriye Ordusu'na saldıran grubun ise Ahrar'uş Şam örgütü olduğu öğrenildi.

Türkiye dümeni tekrar ABD'ye kırıyor

CIA Başkanı ve Erdoğan görüşmesinin tüm detayları daha ortaya çıkmadan, gelen ilk bilgilerde Türkiye Hükümeti Rusya'nın son bir haftada yaptığı açıklamalarda PKK ve YPG'yi 'terorist' olarak görmediğini açıklaması, Moskova'da Kürd Konferansı yaptırması ve son olarak TSK'ye yaptığı hava saldırısı sonrası, Türk Hükümeti Rusya'nın tüm bu yaptıklarını masaya yatırdığını ve uzun süredir ABD ve Avrupa'ya karşı Rusya-İran bloğu ile siyaset yapan Türkiye'nin, dümeni tekrar eski cepheye çevirdiği gözleniyor. Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi sonrası, CIA Başkanı Mike Pompeo Türkiye'ye gelmesi de buna işarettir. Pompeo ile Suriye'de yürütülen "Fırat Kalkanı Harekatı”, PYD/YPG ve El Bab meselesinin masaya yatırıldığı gelen ilk bilgiler arasında.

CIA Başkanı'nın Erdoğan görüşmesi sonrası Genel Kurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapılan zirvede Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Kuvvet Komutanları ile El Bab Operasyonu'nu istişare etmesi, Türkiye'nin yüzünü tekrar ABD'ye çevirmesi gerektiği dillendirilmeye başlandığı belirtiliyor.

'Kamuoyuna direk denilmese de El Bab'dan çekiliyorlar'

Her ne kadar El Bab trafiği bu kadar yoğunlaşsa da Türkiye'nin önünde çok fazla seçenek olmadığı ifade ediliyor. Referandum sürecinde verilen ağır kayıplardan sonra "Bab'dan çekiliyoruz” denmesinin ters tepeceğini bilen Hükümet, özellikle Anayasa değişikliği referandumu öncesi El Bab'da göstermelik zaferin peşinde oldukları ve aşama aşama geri çekilecekleri bu görüşme sonrası ABD'nin 'çekilin' istemi ardında çekileceği yaygın kanaat olarak öne çıkıyor.

Sinyali daha önce vermişti

Erdoğan'ın "Bab'da bir an önce işleri halledip daha derinliğe inmemek lazım” sözleri de, Rusya'nın El Bab'ı Suriye Ordusu'na bırakma stratejisinin gereği olduğu ifade ediliyor. Moskova Antlaşması'nın ilk maddesi gereği Türkiye, Suriye'nin mevcut rejimi, Suriye topraklarının meşru sahibi ve otoritesi olarak kabul etmişti.

Bu nedenle Suriye ile başlamış olan çatışmayı uzatması uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Başlayan bu çatışmayı uzatması halinde de faturasının Türkiye'ye ağır olacağı görülmekte. Moskova'da imza atan Türkiye'nin, çatışmada ısrar etmesi tüm koalisyon güçlerini karşısına alması demek olacak ki, bu da Türkiye için bir felaket olacağı belirtiliyor.

ABD'den Türkiye'ye aşamalı çekil

El Bab'da sıkışan Türkiye'nin, CIA Başkanı'nın dünkü Ankara ziyareti öncesi "El Bab'dan sonra Rakka sırada” haberleri servis edilse de, ABD bunu zaten kabul etmediğini açıklamıştı ve CIA Başkanı da birinci elden bunu belirteceğini ve Türkiye'ye aşamalı olarak çekil diyeceği gelen kulis bilgilerinden anlıyoruz. Bir başka gelişme ise, ABD Başkanı'nın İran'ı tehdit etmesi öncesi Reza Zarraf'ın Savcı Preet Bharara ile pazarlık masasına oturduğu, bir anlaşmaya gitmek istediği ve elindeki bilgileri kendisi ile paylaşacağı bilgisinin Ankara'ya ulaşmış olmasıdır. (M.E)