Rusya: Kürtler engel teşkil etmiyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Suriye'deki Rus askeri varlığının muhtemelen azaltılacağını açıkladı.

Rusya: Kürtler engel teşkil etmiyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Suriye'deki Rus askeri varlığının muhtemelen azaltılacağını açıkladı.

 

Valeriy Gerasimov, yaptığı açıklamada, ülkesinin Türkiye ve İran liderlerinin kabul ettiği ortak bildiri çerçevesinde Suriye’de askeri varlıklarının yakın zamanda “Muhtemelen azaltılacağını” söyledi.

 

Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Soçi'de düzenlediği basın toplantısında, Kürt gruplarının Suriye'de siyasi çözüm için önerilen ve hükümet ile muhalif grupların temsilcilerini bir araya getirmesi ön görülen kongrenin toplanmasına engel teşkil etmeyeceğini belirtti.

 

Dmitriy Peskov, şu ifadeleri kullandı:

 

“Türkiye'deki ortaklarımızın kendi ulusal güvenliklerine tehdit oluşturduğunu düşündüğü bazı silahlı gruplara yönelik belli çekinceleri olduğunun farkındayız. Ancak bunlar, bu işlerin hayata geçirilmesine engel oluşturmuyor. Önümüzdeki dönemde bu konunun uzmanları mutabakat sağlamak ve katılımcı listesini oluşturmak için yoğun bir şekilde çalışacaklar.”

 

Peskov ayrıca, “yakın bir gelecekte” yapılacak kongrenin tarihini vermedi.

 

Türkiye, Rojava’da faaliyet gösteren Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) ve silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ni (YPG) PKK'nin bir kolu olarak görüyor.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması gerekiyor. Milli güvenliğimize kasteden bir terör örgütü ile aynı çatı altında olmamızı, aynı platformda yer almamızı bizden kimse beklememelidir" ifadelerini kullanmıştı.

 

Rusya daha önce farklı grupları bir araya getirmeyi amaçlayan Suriye Halkları Kongresi'ne "Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri" de davet etmiş ve Türkiye buna tepki göstermişti.