ABD'nin operasyonlarında Heşdi Şabi'ye darbe: 1 ölü 24 yaralı

Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırılan bilgilere göre ABD’nin sabaha karşı düzenlediği saldırılarda 1 Heşdi Şabi mensubu öldü 24’ü ise yaralandı.

ABD'nin operasyonlarında Heşdi Şabi'ye darbe: 1 ölü 24 yaralı

Fransız Basın Ajansı (AFP) Irak İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) sabaha karşı Ketaib Hizbullah milis grubuna yönelik düzenlediği saldırılarda Babil’in Hille kentinde 1 Heşdi Şabi mensubu öldürüldü.

ABD güçlerinin Babil vilayetinde Heşdi Şabi mevzilerine yaptığı saldırıda 20 Haşdi Şabi mensubunun yaralandığı ileri sürüldü. Operasyonlarda ayrıca Wasıt ilinde 4 Heşdi Şabi mensubu yaralandı.

AFP’nin verilerine göre, yaralananlar arasında 8 Iraklı asker de bulunuyor.

Koalisyon Güçleri'ne saldırı

Erbil Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne ait askeri üssüne dün 25 Aralık 2023’te bomba yüklü dronlarla saldırı düzenlendi.

Kürdistan Terörle Mücadele Birimi’nden yapılan açıklamada, IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne ait askeri üsse bomba yüklü İHA’larla saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

CENTCOM'dan açıklama

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, "Irak ve Suriye'deki koalisyon güçlerine yönelik çok sayıda saldırıya yanıt olarak, ABD Silahlı Kuvvetleri, Ketaib Hizbullah ve ona bağlı grupların Irak'taki çok sayıda tesisine yönelik 25 Aralık günü saat 20.45'te hava saldırıları düzenledi" ifadelerine yer verildi.

CENCTOM, hava saldırılarında hedef alınan tesislerin “yok edildiğini” ve çok sayıda Ketaib Hizbullah militanını öldürdüğünü belirterek, operasyonda sivillerin etkilenmediğini vurguladı.

CENTCOM Komutanı Orgeneral Michael Erik Kurilla, operasyona ilişkin yaptığı konuşmada, "Düzenlenen operasyonlar Irak ve Suriye'deki Koalisyon Güçlerine yönelik saldırılardan doğrudan sorumlu olan unsurların saldırı kabiliyetlerini zayıflatmayı amaçlıyor. Güçlerimizi her zaman koruyacağız" dedi.

ABD Savunma Bakanı: Halkımızı korumak için gerekli önlemleri almaya kararlı ve hazırız

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla Irak'ta Ketaib Hizbullah ve ona bağlı grupların kullandığı üç tesise yönelik "gerekli ve orantılı" operasyon gerçekleştirildiğini duyurdu.

Bakanı Lloyd Austin, "Bu hassas saldırılar, İran'a bağlı Ketaib Hizbullah ve bağlantılı grupların Erbil Hava Üssü'ne düzenlediği saldırılar da dahil olmak üzere, İran destekli milislerin Irak ve Suriye'deki ABD personeline yönelik düzenlediği saldırılara bir yanıttır” açıklamasını yaptı.

Erbil Havalimanına yapılan saldırılarda 3 ABD personelinin yaralandığını ve bir askerin durumunun kritik olduğunu belirten Austin şunları söyledi:

"ABD'yi, birliklerimizi ve çıkarlarımızı savunmak için gerekli adımları atmakta tereddüt etmeyeceğiz. Daha yüksek bir öncelik yok. Bölgedeki çatışmayı tırmandırmaya çalışmasak da, biz Halkımızı ve tesislerimizi korumak için gerekli önlemleri almaya kararlı ve tam olarak hazırız."

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada drone saldırısının yaralanmalara ve uçuş sürelerinin aksamasına neden olduğunu aktarmıştı.

Tümgeneral Yahya Resul, "Erbil'in sivil havalimanı yakınlarına insansız hava aracı ile saldırı gerçekleştirildi. Bu terör saldırısını kınıyoruz. Güvenlik güçlerimiz saldırıları düzenleyenleri yakalayarak adalet önüne çıkması için gereken tüm adımları atacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Irak'ta İran yanlısı Şii milis grupların içinde yer aldığı bilinen "Irak İslami Direniş" adlı oluşum, daha önce yaptığı yazılı açıklamalarda, Irak'ın batısındaki Ayn el-Esed Havalimanı ve Erbil Havalimanı'ndaki koalisyon üssünün yanı sıra Suriye’nin kuzeyindeki Tel el-Beyder ile Suriye’nin güneyinde yer alan Et-Tenef Üssü'ne de saldırı düzenlendiğini duyurmuştu.