Ahmet Kaya çalarak başkaldıran Azeri gence gözaltı

Ahmet Kaya çalarak başkaldıran Azeri gence gözaltı

Azerbaycan’da bir genç, ülkesindeki polis şiddetine tepki göstermek amacıyla evinin çatısına çıkıp mahalleye megafonla Ahmet Kaya dinletti. “Başkaldırıyorum” şarkısını çalan genç darp edilerek gözaltına alındı. Gazete Duvar'a konuşan eylemci genç, "Polis durdurmasa Başım Belada'yı da çalacaktım" dedi.

Azerbaycan’da pandemi döneminde hukuk ihlallerinin arttığı iddia ediliyor. Son olarak ülkedeki sosyalist bir genç çareyi dama çıkıp Ahmet Kaya çalmakta buldu! Azerbaycan kamuoyu şimdi bu olayı konuşuyor.

Duvar'da yer alan haberde, Aliyev rejiminin korona virüsü karantinasına aykırı davrananlara yönelik katı tedbirleri Azerbaycan’da küçük çaplı bir krize neden oldu. 7 Haziran’da sadece çöp dökmek için sokağa çıkan bir kişi yakalanıp karakola götürüldü. Bakü’nün Yasamal bölgesindeki Bünyazzade Sokağı’nda yaşanan bu olayda apartmanda oturanlar da pencerelerden çöp poşetlerini fırlatarak polisin tavrına tepki gösterdi. Sosyal medyaya düşen görüntüler ülke gündemine girdi.

Polis ertesi gün de erken saatlerde aynı binaya baskın düzenledi ve 11 kişiyi gözaltına aldı. Bu kez devlet eliyle yayıldığı söylenen video görüntülerinde şüphelilerin yarı çıplak halde sürüklenerek evlerinden alınıp götürüldüğü görüldü. ‘Çöp harekatı’ adı verilen söz konusu baskın kamuoyunda rahatsızlığa neden oldu. Bu esnada polislerden birinin “korkak birer tavşansınız” demesi üzerine, #dovşansınız hashtagiyle tweet’ler atılmaya başlandı.

Daha önce siyasi suçlamalarla hapis de yatmış olan Gıyasettin “Gıyas” İbrahim ise tüm bunları bir Ahmet Kaya şarkısıyla protesto etti. “Devlet yatak odanıza kadar giriyorsa siz de dama çıkın” diyen İbrahim, tek başına yaptığı eylemde telefonundan açtığı “Başkaldırıyorum” şarkısını megafonla Neftçiler’de mahallelilere dinletti. Bir yandan da canlı yayın yapan genç eylemcinin bulunduğu beş katlı binanın etrafı kısa sürede polis tarafından sarıldı. Bir gece gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Gıyas İbrahim bu akşam saatlerinde yeniden mahkemeye çıkarıldı.

‘AHMET KAYA AZERBAYCAN SOLU İÇİN SEMBOLDÜR’

Gazete Duvar’a konuşan Gıyas İbrahim gerçekleştirdiği eylem, Ahmet Kaya, Türkiye ve Azerbaycan siyaseti hakkında şunları söyledi:

“Polis durdurmasaydı, ‘Yorgun Demokrat’ ve ‘Başım Belada’ şarkılarını da çalacaktım. Çünkü Ahmet Kaya’yı herkes sever. Bir söz vardır, ‘Ahmet Kaya solcuların yüksek sesle, muhafazakarların kısık sesle, ülkücülerin ise gizli gizli dinlediği tek sanatçıdır’. Politik kimliğiyle de, müziğiyle de Azerbaycan’da da tanınan dünya çapında biridir ve bizim için sanatçıdan öte bir semboldür.”

Azerbaycan’da bu haftasonu karantina vardı. Beş gün korona virüsü yokmuş da hafta sonu varmış gibi davranıyorlar. Bunu şüpheyle karşılıyoruz. Biliyorsunuz biz bir baskı rejiminde yaşıyoruz. Nitekim sadece çöp atmak için sokağa çıkan insanlara para cezası kesmek yerine onları karakola götürüp işkence ettiler. İşte her şey burada başladı.

‘TÜRKİYE DE GİTTİKÇE AZERBAYCANLAŞIYOR’

Burada hukuk olmadığından devlet vahşice intikam alıyor. Sabah saatlerinde sanki bir terör yuvasına baskın yaptılar. İnsanların yatak odalarına kadar girip, giyinmelerine bile izin vermeden, nümayişkerane bir biçimde videoya da çekip internette yayınladılar. Gösteri yaptılar. Ben de düşündüm, evet evimizden çıkamıyoruz ama bu baskıya evimizde bile karşılık verebiliriz dedim ve bu eylemi yaptım.

Aliyev ve Erdoğan arasında iyi ilişkiler var ancak bence Türkiye-Azerbaycan akrabalığından kendi çıkarları doğrultusunda faydalanmaya çalışıyorlar. Hatta bazen düşünüyorum da Erdoğan bazı şeyleri Aliyev’den öğreniyor. Bazen de tersini düşünüyorum. Umut ediyorum ki, Türkiye’de ve Azerbaycan’da insanlar buna son verirler. Azerbaycan’da uzun süredir partiler faaliyet gösteremiyorlar. İsimleri var, kendileri yok. Son olaylarda bile doğru düzgün konuşamadılar. Muhalefetle halkın arasındaki bağ kopmuş durumda… İnsanları politikleştirmek için fonksiyonları kalmamış durumda… Yük bizim üzerimize, fertlerin üzerine düşüyor…”

Duvar