HDP milletvekilleri:Yeni bir çözüm sürecinin başlamasının koşulu yok

HDP milletvekilleri:Yeni bir çözüm sürecinin başlamasının koşulu yok

Bugün gerçekleşen HDP 3. Olağanüstü Kongresi’ni değerlendiren HDP milletvekilleri Altan Tan ve Adem Geveri, yeni bir çözüm sürecinin başlamasının koşullarının olmadığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün Dünya Ticaret Merkezi’nde 3. Olağanüstü Kongresi’ni yaptı.

Kongrede Serpil Kemalbay, milletvekilliği ve parti üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ’ın yerine Eşbaşkan oldu.

Rûdaw’a konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan kongreye katılmadığını belirterek, “Kongreye katılmadım. Ne olup bittiğiyle ilgili bir fikrim yok” dedi.

Altan Tan, yeni Eşbaşkan Serpil Kemalbay ilgili ”herhangi bir değerlendirmede bulunmayacağını” belirtti.

Hükümete yakınlığıyla bilinen Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi geçenlerde, “Yol haritası mı olacak yoksa yeni eksen mi?” başlığıyla yayımlanan yazısında, referandum sonrası yeni sürece dair bazı ipuçlarına yer vermişti.

Selvi, yazısında, Kürt sorununun çözümünde kucaklayıcı bir vizyonun ortaya konulabileceğini, bu denklemde PKK'nin olmayacağını ama HDP'nin olabileceğini kaydetmişti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yeni bir çözüm süreci konusunda herhangi bilgiye sahip olmadığını belirterek, “Bu konuda herhangi bir duyuma sahip değilim. Bu konuda bir şey bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Rûdaw’a konuşan HDP Van Milletvekili Adem Geveri de kongreye katılmadığını belirterek, HDP’nin bileşenleriyle olan ittifak anlaşması gereği üzerinde uzlaşılan Serpil Kemalbay’ın eşbaşkan seçildiğini söyledi.

HDP’nin mecburi bir değişikliğe gittiğini belirten Geveri, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Figen Hanım’ın milletvekilliği ve parti üyeliği düşürüldü. 45 gün içinde eşbaşkan değişikliğine gidilmeliydi. Kendisini Türkiye partisi olarak tanımlayan HDP, bileşenlerden biri olan Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile olan ittifakına istinaden yine Türk solundan birini eşbaşkan seçti.”

Mevcut koşullara göre yeni bir çözüm sürecini mümkün görmediğini belirten Geveri, şunları kaydetti:

“AKP seçimlere hazırlanıyor. Mevcut şartlara göre yeni bir sürecin başlaması pek mümkün görünmüyor. Zaten başkanlık sistemine geçildiği için parlamento devreden çıkacak. Gerçi Ortadoğu’da dengeler her an değişebiliyor ama AKP’nin şimdilik böyle bir süreci başlatacağını düşünmüyorum.”