Ali Babacan'ın mesajı ve Yeni Parti'nin yol haritası

AKP’den istifasını açıklayarak yeni oluşumun sinyalini veren Ali Babacan, parti kurma çalışması ile ilgili en net açıklamasını yaptı. Babacan bayram mesajında kuracakları partinin kalın ilke çerçevesini de çizdi.

Ali Babacan'ın mesajı ve Yeni Parti'nin yol haritası

AKP’den istifasını açıklayarak yeni oluşumun sinyalini veren Ali Babacan, parti kurma çalışması ile ilgili en net açıklamasını yaptı. Babacan bayram mesajında kuracakları partinin kalın ilke çerçevesini de çizdi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Babacan’ın parti kurma çabasında olduğu arkadaşlarıyla konuştuğunu belirterek, Babacan’ın açıklamasının, parti kurma çabalarına katkı vermek isteyenlere çağrı niteliği de taşıdığını aktarıyor.

Babacan ekibinin anlattığına göre, ilke çerçevesini çizdikleri partileşme hareketinin bundan sonraki adımında “birlikte yol yürümek isteyen” kesimlerle bir araya gelme süreci başlayacak.

Ardından harekete katılmak için gelenlerle çalışma grubu oluşturulacak ve partinin manifestosunun hazırlığı başlayacak.

Sarıkaya’nın aktardığına göre, bunun için de öngörülen süre iki ay…

Sarıkaya, “Sonrasında ise kuruluş aşamasına geçilecek; öngörülerinde bu zaman gelecek yılın ilk aylarına denk düşüyor” diyor.

“Babacan’ın partisi ötekiler için fırsat mı, tehdit mi?” sorusuna cevap arayan yazar, “Görünen o ki Babacan’ın parti kurması tek başına AK Parti’yi etkilemeyecek, diğer partilerden de seçmen koparacak” görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:

“CHP bu süreçten ari olamayacağı gibi, İYİ Parti, MHP, hatta HDP de “bana dokunmaz” diyemeyecek. Hepsinden belirli bir miktar alacağı öngörülüyor. İlk aşamada yüzde 2-3 gibi eksilmenin çok önem arz etmeyeceği söylenebilir; ama CHP dışındaki muhalefet partilerinin hepsinin yüzde 10 baraj sınırında bulunması onları büyük partiye mahkum ediyor. Çünkü büyük parti olmadan, kendi içlerinde bir araya gelmiş olmaları yüzde 10 baraj endişesini yükseltiyor."

“Babacan’ın parti kurması AK Parti kadrolarından kopma yaratıp, rakibini zayıflattığı için CHP açısından fırsat gibi görünebilir” diyen Sarıkaya, “Ancak merkez sağ kadrolardan gelenlerin daha güçlü hareketi olduğu için ittifak ortağı İYİ Parti’ye daha fazla olumsuz etki yapacağından dolayı CHP’yi de zayıflatır. Yeni sistem ittifak olmadan iktidara ulaşma imkanını ortadan kaldırdığı için, İYİ Parti’deki bir eksilme CHP açısından da kayıp anlamına gelir” yorumunu yapıyor.

Ali Babacan, parti çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

“Dünyada popülizm akımlarının evrensel ilke ve değerleri tahrip ettiği, ekonomik ve finansal istikrarın tehdit altında olduğu, çevreyle ilgili sorunların gözardı edildiği bir dönemde, bizim başlatmış olduğumuz bu çalışmalar sadece ülkemizde değil, çok daha geniş bir coğrafyada da ilgiyle takip edilmektedir. İnsan hakları ve özgürlükler konusunda en yüksek standartları hedeflemek, ileri demokrasi için ısrarla çalışmak, hukukun üstünlüğü ilkesini tavizsiz şekilde savunmak, itibarlı kurumları ve kuralları esas alan ekonomi politikası uygulama, çevreyi korumada güçlü bir irade ortaya koymak ülkemiz için yeniden önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.”


Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.