Avrupa Dışilişkiler Temsilcisi Mogherini: Demirtaş'ın en kısa zamanda serbest bırakılmasını umuyoruz

Ankara'daki kritik Türkiye-Avrupa Birliği toplantısı sonra erdi. Toplantı sonrası konuşan Avrupa Birliği Dışilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karara değinerek "Serbest bırakılmasını umuyoruz" dedi.

Avrupa Dışilişkiler Temsilcisi Mogherini: Demirtaş'ın en kısa zamanda serbest bırakılmasını umuyoruz

Ankara'daki kritik Türkiye-Avrupa Birliği toplantısı sonra erdi. Toplantı sonrası konuşan Avrupa Birliği Dışilişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için verdiği karara değinerek "Serbest bırakılmasını umuyoruz" dedi.

Ankara, Türkiye-AB arasında üst düzeyli önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temaslarda bulundu. 3 isim, toplantının ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Ortak açıklamalarda AB yetkilileri, HDP eski genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın AİHM kararı uyarınca serbest bırakılması çağrısı yaptı ve tutuklu gazeteciler ile siyasetçiler hakkında endişe beyanlarını dile getirdi.

Çavuşoğlu ise vize muafiyetine değinerek "Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6’ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir önce vize serbestisine de geçmiş olacağız" dedi.

"Demirtaş serbest bırakılmalı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ardından söz alan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AİHM kararına değinerek "Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz" mesajını verdi.

Mogherini’nin ardından söz alan Hanh ise Anadolu Kültür’e ve akademisyenlere yönelik gözaltılara değindi. Hanh, "Akademisyenlerin insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz."diye konuştu.